Slezina je najdôležitejším orgánom

slezina 5

Podľa TČM je slezina najdôležitejším orgánom. Ak je slezina v poriadku, je  poriadku celý organizmus.

Slezina, žalúdok a pankreas sú orgány stredu, a elementu Zem. Ak sú tieto orgány zdravé, človek sa dokáže ,,vystrábiť” z akéhokoľvek ochorenia.

spleen1

Slezina sa podieľa na tvorení a transformácii krvi a energie Qi.
Slezina vytvára krv a Qi z jedla, vody a dýchania.
Slezina je naším stredom. Je matka všetkých ostatných 10 detí (ostatných orgánov elementov).
Do 12 rokov je slabo energeticky vyvinutá, v 40 rokoch sa začne ozývať a jedlo treba premeniť.
Slezina udržuje orgány na svojom mieste. Aby neboli modriny, prolapsy, kŕčové žily…

Dôležitá životná zásada sleziny: Jesť každé ráno o 8:00 hod
Orgánové hodiny sleziny sú od 9:00 – 11:00 zimného času
Od 18:00 hod by ste už nemali nič jesť, a keď jete tak len výživu a krémovitú potravu, aby nebol zaťažený krvný obeh alebo žlčník.

org. hodiny organove-hodiny
Čím menej času máme na jedlo, alebo čím neskôr ho jeme, tým viac by sa malo jedlo podobať na polievku.

images (19)
Výborná na večer je obilninová polievka s makom, chia či sezamom. Tiež je super zeleninová poievka so strukovinou.
Aby sa pomohlo tráveniu, je skvelé zjesť pred jedlom trošičku dobrého zázvoru.

Podľa tradičnej čínskej medicíny existuje 5 prvkov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie.

,,Vádne nám 5 orgánov pečeň, srdce, slezina, pľúca, obličky v rôznych častiach roka sa premieňajú, však keďže slezina je orgánom stredu, prelína sa všetkými obdobiami”. 

Obdobie ZEME je Neskoré Leto 28.7 – 17.8 a obdobie DOJO – prestupné medziobdobie 30.10 – 14.11, 27.1 – 12.2, 26.4 – 15.5

Obdobie Zem – patrí sem: slezina, žalúdok, pankreas, ústa, svaly.

images (16) svaly

Chuť prirodzene sladká. Nie sladkosti!!!

Doporučené:

  • Kratšie varenie do 10min.
  • Výborné na posilnenie sleziny sú dýchacie cvičenia
  • Dýchať bruchom – nadychovať sa do brucha :-)

Pre život na Zemi sú dôležitým orgánom obličky. Majú na starosti Jin a Jang, Ťing (životnú energiu).
V tele máme oheň bránu života – ming men.
*Životný Oheň musí horieť 24 hodín denne*
Predstavte si, že Život je akoby dhovarená stále varená polievka.
Niekedy tam niečo pridáte, niekedy z tadiaľ niečo odoberiete. Ale oheň musí horieť vždy, palivo života je nevyhnutné dodávať. Aby životná sviečka horela čo najdlhšie.

Niekedy naši prarodičia takúto dlhovarenú polievku varili v kotlíkoch uprostred domu. Bola to polievka, ktorá sa neustále varila a prikladali sa polienka do ohňa, aby stále horel oheň. Keď boli hladný tak si nabrali a polievku zjedli, však niečo do nej aj hodili aby sa varila ďalej.
Takáto polievka je výživný vývar ktorý zasýti a poteší slezinu aj v skutočnosti.

  • V žalúdku musí byť 36,8 stupňov, aby sa spotrebovalo jedlo!!!
  • Inak slezina tvorí vlhkosť, tuk, kvasný kompost!!!
  • Jedlo riadne rozžuj a presliň!!!
  • Žalúdok nemá zuby!!!

Pokiaľ máš bolesti, hlien, stagnáciu krvi, rieš slezinu a posilni si ju :-)

Slezina (Zem, jin)

slezina 1

Kondícia Sleziny sa prejavuje na perách a uzlinách a jej vývodom sú ústa. Napríklad pri akumulácii vlhkosti a horúčosti v strednom žiariči je cítiť v ústach sladkú chuť a sliny sú husté a lepkavé. Oslabenie Qi Sleziny sa prejavuje zvýšenou chuťou na sladké jedlá. Napr. popukané, suché pery, zelenkavý nádych okolo úst alebo brázdy a ryhy v oblasti okolo úst ukazujú, že máme nejaký problém so slezinou. Niekedy aj neschopnosť prehĺtať je priamo spojená so slezinou. Slezina sa spája aj s rukami a nohami a ich silou. Keď má niekto slabú slezinu, bude hodne často unavený a bude mať tendenciu polihovať a odpočívať, a to aj vtedy, keď vlastne nič nerobil.

Mentálne sa slezina spája s analytickým myslením a predstavami.

Emocionálne zodpovedá za pozitívne aspekty života: dôveru, úprimnosť a podobné pocity. V negatívnom prípade vedie k posadnutosti, nutkavosti a trápeniu sa nad všetkým a ničím. Sem patrí rôzne nutkavé správanie, pre ktoré nemáme vysvetlenie, ale napriek tomu cítime potrebu robiť ho. Slabá slezina vedie k pomalému tráveniu, hromadeniu tekutín a pocitu ťažoby. Prílišné krvácanie počas menštruácie u žien indikuje problémy so slezinou, podobne ako ľahká poraniteľnosť. SLEZINA spolu so svojím párovým jang orgánom Žalúdkom majú hlavnú úlohu riadiť tráviace procesy. Napomáha rozkladať potravu a časť z nej premieňať na jemnú esenciu, ktorá doplňuje krv a preto Slezina zodpovedá aj za tvorbu krvi. Je zdrojom hybnej životnej sily a hovoríme jej „ postnatálny koreň“, lebo je zdrojom tvorby Qi a krvi. Ak je oslabená Slezina, oslabuje sa trávenie, znižuje sa tvorba tráviacich enzýmov v pankrease, ktorý TČM nevidí ako samostatný orgán a spája jeho funkciu so Slezinou. Okrem tvorby krvi, riadi ovládanie krvi, to znamená, že pri oslabení Sleziny, sa krv vylieva zo svojho riečišťa, môže dochádzať k zvýšenej tvorbe modrín a lebo ku krvácavým stavom.

Slezina riadi svalstvo a končatiny. Keď je nedostatok Qi Sleziny, človek má unavené končatiny a najradšej by ležal v posteli. Zároveň ubúda aj svalovej hmoty, človek chudne.

Citom Sleziny je nadmerné premietanie – premýšľanie. Nadmerná psychická činnosť oslabuje Slezinu a vyčerpáva krv. To v konečnom dôsledku spôsobuje zábudlivosť a roztržitosť.  

Keď už je oslabená slezina

2 Smrteľné hriechy pre slezinu:

  1. jogurt s musli, ovocím a mliekom.
  2. neraňajkujete nič.

Čo jesť?

  • 3 x  denne teplé varené jedlo. Teplé raňajky, obed, večera. Vydržte mesiac, 6 týždňov.
  • Dodržujte prikázanie: ,,Nenapijem sa studenej a sýtenej vody vôbec”!!!
  • Prestaňte používať mikrovlknku a mrazničku a žiadne jedlo z toho nejedzte!
  • Majte radi svoju slezinu a buďte k nej priateľský.

Radosť z jedla = šťastná slezina :-)

Slezina súvisí s imunitným systémom

lymfa

Jedlo a 20 Rád, ktoré je dobré vedieť :

  1. Jedlo má  prinášať radosť. Iba tak je šťastná slezina, a donesie tak dobrú energiu. Dovoľte svojmu jedlu nech vás poteší a robí radosť. Strava slúži k tomu, aby udržovala naše zdravie. Jedzte tak, aby ste cítili že vám jedlo robí dobre.
  2. Všetko čo sa dostane do žalúdka by malo byť polievkou o telesnej teplote. Najlepšie na ráno dobrá hustá polievka, dobrá obilninová kaša doplnená olejmi, namočenými orechami a sušeným ovocím (goji, ďatle, domáce kandizované ovocie…)
  3. Pri jedle sa sústeďte len na jedlo.
  4. Konzumujte a pite pravidelne teplé veci, 3 x denne teplý nápoj
  5. Ak chcete zmrzlinu, tak aj horúci čaj!
  6. Pred chladným (pred sushi, šalátom, pivom, studeným jedlom, freš džúsmi, avokádom, zmrzlinou…) niečo ostrého (zázvor, chreň, wasabi), zahrievajúce (čili)
  7. 1/2 hod pred jedlom a 1/2 hod po jedle nič nepi a inak iba teplé nápoje
  8. Konzumujte denne 1 jablko – najlepšie v podobe teplej polievky na olovrant.
  9. Konzumujte dobré sacharidy. Slezina, slinivka a pankreas sa starajú o to, aby bola hladina cukru vždy konštantná! Nervové bunky, erytrocyty aj pohlavné bunky fukgujú na prírodnom cukre. Cukrovka existuje len kvôli cukru!
  10. Med používať na Veľkú noc, Viacnoce a ako liek!
  11. Najlepšie potraviny sú tie, ktoré sú prijímané telom najhoršie a najpomalšie – majú málo glukózy, viac amylázy (žito, ovos, jačmeň, natural ryža, nerozvarené zemiaky v šupke).
  12. Konzumujte dobrú rastlinnú bielkovinu pravielne (mäsožravci: mäso striedmo len 2x týždenne vo veľkosti ako päsť, po 60tke 1 x týždenne, po 70tke vôbec. A pokliaľ živočíšne, tak najlepšia je slanina. Mäso sa rozkladá až 48hod.) Bielkovina je vo všetkom v obilninách, orechoch, strukovinách, hubách, zelenine. Treba ich vopred namáčať na 2 – 12 hod. Fazuľa, sója, šošovica, cícer, oriešky…
  13. Žiadne tropické ovocie v zime ani keď máte oslabenú imunitu (nie pomaranče, kiwi, ananás, banán, mandarinky).
  14. Nekonzumujte veľa:  ,,raňajkujte ako kráľ, obedujte ako cisár, večerajte ako žobrák” (najlepšia polievka, výživný hustý vývar).
  15. Stravujte sa podľa sezón. V zime dlho varené polievky 3 hod varené, na jar kratšie varené,v lete môžu byť aj studené polievky izbovej teploty.
  16. Opatrne a striedmo s mliečnymi výrobkami. Zahlieňujú a slezina tvorí horúčosť a vlkosť v tele.
  17. Doporučené 4 vajíčka týždenne. Dobré z domáceho chovu.
  18. Nebojte sa tukov, tuk robí chuť jedla. Výborná 1 lyž. bodliakového či ľanového oleja na zlepšenie funkcie žlčníka a pečene. Skvelý je aj za studena lisovaný olivový, orechový, slnečnicový, kokosový, makový, tekvicový, konopný, hroznový, šípkový, cédrový, púpavový, z čiernej rasce… Oleje už len pridať na koniec, hotové jedlo poliať 1 kávovou lyžičkou.
  19. Čo najmenej priemyselne vyrábaných potravín. 90% ľudí má problémy so slezinou a oslabnú imunitu.
  20. Mrazené výrobky aj po úprave sú ochladzujúce a vnášajú hlboký chlad. Vyhýbajte sa predmrazeným jedlám.
  • čerstvé potraviny 70% energia,
  • sušené potraviny 60% energia,
  • mrazené potraviny 30% energia,
  • zavárané potraviny a konzervy 10% energia

Rýchly tip na extra rýchle raňajky: Vypite 2 dcl teplej vody s ume octom a miso :-)

Vyhýbajte sa smoothie!!!
Dlhodbé sedenie zaťažuje slezinu. Každú hodinu sa prejsť aspoň po byte.

Sladká chuť tlmí kŕče a bolesti, uvoľňuje a spomaľuje trávenie, môže regulovať energiu qi  a krv. Avšak nadbytok sladkého môže v potrave oslabovať chuť. V primeranom množstve vyživuje slezinu v nadbytku ju poškodzuje.

Nadmerný príjem sladkého môže byť príčinou bolestí kostí a vypadávania vlasov. Sladká chuť je kontraindikovaná, pokiaľ je v tele prítomná nadmerná vlhkosť a pri poruchách svalov.

Vhodná strava pre Slezinu

V tomto období sa zbiera úroda.  Zem je stred a strava v tomto období je veľmi pestrá ako v žiadnom inom. Ukladáme do organizmu len to najlepšie. Jeme preto ľahké, avšak posilňujúce jedlá, ktoré sú naplnené letným slnkom: čerstvé ovocie a zrelé obilie, prvé jablká, kukurica, dyňa, mrkva, jablká, gaštany,  fazuľky a hrach.

Oranžové a žlté druhy zeleniny udávajú hlavný tónJedlo by sme mali ochucovať jemnejším korením, napríklad výborná je škorica,  vanilka, šafrán. Dopĺňame bylinkami na trávenie  horkej chuti (vachta trojlistá, horec, puškvorec obyčajný).

images (10)

Odporúčané potraviny

  • Obilie: sladká ryža, natural ryža, slzovka, proso, polenta, jačmeň, melasa, quinoa, kukurica
  • Strukoviny: žltá sója, cícer, adzuki, mungo, naklíčené mungo, červená šošovica, hrach,
  • Zelenina: mrkva, zemiaky, batáty-sladké zemiaky, topinambury, osmažená cibuľa,  kaleráb, červená kapusta, kvaka, sladká biela kapusta, čínska kapusta, fenikel, tekvica Hokkaido, žltá paprika, karfiol, kel kučeravý, špenát, lotosový koreň, repa,
  • Ovocie: marhuľa, hruška, sladká čerešňa, broskyňa, hrozienka, ďatle, figy, slivka, jablko, hrozno, červený a žltý melón, mango, papája, avokádo, jahoda, goji, liči, banán
  • Pokrmové oleje: olej z tekvicových jadier, repkový, sójový olej, kokosový, ľanový, slnečnicový, olivový, sezamový
  • Orechy: burský, kokosový, lieskový, vlašský, píniové jádrá, arašidy, pistácie, mandle, sezam, ľan, slnečnica, kešu, para orechy, gaštany, chia, makadam, biely mak,
  • Nápoje: feniklový čaj, čaj z kukuričných blizien, sladké drievko, portské, medovina, likér
  • Mäso:hovädzie;
  • Mliečne výrobky: maslo, kravské mlieko, sladká smotana,  kokosové mlieko, sójové mlieko,
  • Rastlinné mlieka: mandľové, orechové, sójové, kokosové,
  • Korenie: škorica, šafran, vanilka.
  • Hríby: hliva ustricová, shitake, lesné hríby, šampiňóny

Element Zem a Slezina, žalúdok, pankreas milujú vône.

V tomto období používame napríklad citrusové plody, kardamon, okvetné lístky ruží. 

Cisársky kúpeľ

Blahodárny Cisársky kúpeľ pre vaše zmysly

2 pomaranče alebo citróny, prípadne grapefruity, 3 lyžice kardamonu alebo klinčeka, plná hrsť okvetných lístkov ruží.

Účinok: Zbavuje napätia, upokojuje  a posilňuje vo chvíľach, kedy rozrušenie a stres vyústili do pocitu napätia  v bruchu.

Postup: Očistené neolúpané plody nakrájame na plátky a spolu s kardamonom alebo klinčekom ich 5 minút povaríme na miernom ohni v 1 litri vody. Nakoniec pridáme aj okvetné lístky ruže. Prikryté necháme krátko lúhovať, ale už nevaríme. Celý obsah hrnca nalejeme do vody pripravenej na kúpeľ. Ak chcete zvýšiť účinok, tak pridajte aj 3 – 5 kvapiek citrónového oleja na jedenie alebo z aromaterapie. Pozor, musí byť na vnútorné použitie, aby ste si nedali chémiu.
Prírodné Esenciálne oleje wild orange, lemon, fenikel, škorica, klinček, kardamon, bergamot…Rozmiešať v kúsku medu, rastlinného mlieka či smotany a vliať do kúpeľa.
wild orange
Potom len vkĺznite do vane  a doprajte si približne 20 minút uvoľnenia vo vani. Sviečky a relaxačná hudba urobia svoje. Po kúpeli sa nesprchujte. Zabaľte sa do župana a oddychujte 20 minút na lôžku. Takto je účinok 100 %.

Korenistá pálenka na dobré trávenie

50 g sušených šupiek z  bio mandariniek, 30 g semien kardamonu, 2 lyžice bieleho kandizovaného cukru, 300 ml pálenky – vodky.

Účinok: Tento lahodný nápoj, vhodný pri tráviacich problémoch po príliš sýtych pokrmoch používam ako záchranu. Poznáte to. Pozvú vás na návštevu a vy nemôžete odmietnuť sýtu stravu. Tak zobnete z toho, tam z toho a všetko dokopy urobí svoje. Ťažoba je tu. Pomôže korenistá pálenka.
Postup: Všetky prísady dáme do fľaše  so širokým hrdlom a zalejeme pálenkou. Potom necháme fľašu aspoň 7 dní (lepšie je aj dlhšie  stáť na tmavom mieste). Jeden štamprlík po ťažkom jedle prospieva k regulácii žalúdočnej energie.
Typ: Pálenka napomáha a chutí po celý rok, zvlášť je vhodná pre vianočné obdobie – práve po vianočnom hodovaní je vítaným pomocníkom.
Ako prvú pomoc môžete vždy nosiť s sebou 100% prírodný esenciálny olej Zen gest Digest Zen na podporu trávenia, kde stačí 1 kvapka pod jazyk, na bruško a na chodidlá a verte, že sa vám uľaví :-)
A dokonca tento olejček môžete použiť aj u malých detí (u maličkých rozriediť s kokosovým olejom).
digest zen

Pre otázky a viac informácií píšte: lenkaslnieckova@gmail.com

Nadväzujúce články:

Zdroje:http://vyziva5elementov.eu/ochorenia-elementu-zem/ http://www.tcmclinic.sk/zivotne-dolezite-organy-srdce-slezina-pluca-oblicky-pecen-bw.html https://eprakone.wordpress.com/2010/03/13/tradicna-cinska-medicina-tcm-organy-tela-a-ich-funkcie/  
Príslušenstvo na DoTerra olejčeky môžete objednávať online tu:
http://www.essentoils.co.uk/?utm_campaign=ex&utm_source=leaddyno&utm_medium=affiliate#_a_ex

https://www.123rf.com/photo_71521897_human-spleen-anatomy.html

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>