Rastlinné bielkoviny – proteíny

Veľa ľudí sa ma pýta, aké potraviny okrem mäsa obsahujú bielkoviny – proteíny.

Tu by som chcela zdôrazniť, že skoro každá potravina, ktorú nám dala Matka Príroda a ktorá nie je ďalej chemicky, alebo inak priemyslovo spracovaná, obsahuje bielkoviny.

Keď prijímate pestrú rastlinnú a dobre stráviteľnú výživu, nie je treba sa obávať nedostatku bielkovín.

Pozrime sa napríklad na koňa alebo slona, títo cicavci, sú krásnym príkladom, že možno prežiť aj bez živočíšnych bielkovín veľmi ľahko a mať pri tom dostatok energie.  Mnoho športovcov, ktorí prešli na rastlinnú stravu vydávajú oveľa lepšie výkony, majú viac energie a krásne vyrysované svaly.

Samozrejme si uvedomujem, že kone a slony majú určite väčšie nutričné požiadavky na denný príjem výživy ako človek!

Keď sa pozrieme na zvieratá, ktoré žerú mäso, majú krátke hrubé črevo a mäso nimi iba prebehne. Ale ak je mäso v tele dlho, tak hnije, vyplavuje do tela toxíny a parazity. Keďže človek má hrubé črevo, ktoré je 1,5 metra dlhé prechod nestráviteľných zvyškov z tenkého čreva do konečníka trvá 12-36 hodín. Medzi tým musí hrubé črevo vykonať segmentáciu, peristalitcké kontrakcie a veľké pohyby. Sila a účinnosť kontrakcií hrubého čreva stúpa len vtedy, keď potrava obsahuje dostatok celozrnnej vlákniny.

Ak vláknina chýba, celý proces je oveľa pomalší. A preto má veľa ľudí zápchu. Mäso v tele hnije a cukor kvasí, je to výborné podložie pre patologické baktérie a parazity, ktoré sa ukladajú v stene hrubého čreva a zároveň ničia prirodzené dobré baktérie napomáhajúce tráveniu a správny mikrobióm čreva, ktorý je zodpovedný za 70% imunity.

Vedeli ste, že Slováci majú veľmi smutné prvenstvo v rakovine hrubého čreva na svete? Môžu za to živočísne bielkoviny.

Nie je to genetika, lebo podľa najnovších výskumov, iba 5% skutočne závisí na genetickej predispozícii. Ostatné je z toho čo každý deň príjmate na tanieri, ako dýchate, ako sa pohybujete.

V tejto dobe sa vlastne ani nebavíme o nedostatku bielkovín, ale o nadbytku bielkovín. Pretože veľa ľudí konzumuje na raňajky vajíčko, jogurt, na obed mäso s niečím a večer chlieb so syrom, šunkou, mlieko… To je riadny problém.

Aj v západnej medicíne sa vie, teda ja som sa to v škole učila, že nadmiera živočíšnych bielkovín v strave poškodzuje obličky. Podľa čínskej medicíny je v obličkách ukrytá životá sila a  tým sa sami okrádate o energiu a nastupujú rôzne choroby, lebo imunita je slabá.

Bola zistená rakovina hrubého čreva vašim predkom? Jedávate tie isté jedlá a máte tie isté zvyky? Mali by ste okamžite spozornieť a začať sa venovať svojej výžive, pretože iba to, čo do seba dávate, tým sa každá jedna bunka vo vašom tele stáva.

Odborníci zistili, že už pri viac ako 5% dennom príjme živočíšnej bielkoviny je oveľa vyššie riziko polypov, cýst, rakoviny hrubého čreva.

Zároveň ste možno čítali môj minulý článok, a viete, že hrubé črevo je párový orgán pľúc a môžu byť aj  pľúcne ťažkosti. Osviežte si pamäť a prečítajte si  článok TU.

Minule som niekde čítala, že človek je jediný tvor na svete, ktorý nevie čo má jesť. Keď sa pozrieme do celej zemskej ríše, všetky tvory presne vedia, čo majú jesť a čo nie.

Iba človek vám povie, že treba jesť všetko. Ale keď sa bližšie pozriete na jeho všetko, spočítate to snáď na 10 prstoch (mäso – saláma, šunka, mliečne výrobky – mlieko, syr. maslo, vajcia, ryby, zemiaky, ryža, chlieb, paradajka, paprika) a to dookola v rôznych variantoch.

Lenže keby sme sa bližšie pozreli na tieto potraviny a úplne ich vylúčili zo svojho jedálníčka ostali by nám stovky ďalších potravín, ktoré možno zatiaľ nepoznáte. Sú výborné chuťou, zdravé a plné výživných látok.

,,Keď sa vás spýtam v čom je viac bielkovín: v 100g hovädzieho steaku, alebo v 100g brokolice, čo odpoviete? Pokiaľ myslíte steak, mýlite sa. Brokolica má viac bielkovín ako väčšina druhov mäsa.“ (T.Kašpar)

Aminokyselina je základná stavebná látka bielkovín.

Celkovo ich máme 22, z nich je 8 esenciálnych –  to znamená, že ich treba príjmať zo stravy, ostatné sú neesenciálne – telo si ich vie vytvoriť samé na mieru.

Aminokyseliny sú základnou stavebnou jednotkou bielkovín, ale zároveň sa podieľajú na tvorbe hormónov, enzýmov, tráviacich štiav. Pomáhajú udržiavať stály osmotický tlak vnútorného prostredia a tým zaistiť rovnováhu vody v organizme, prepravujú tuky a chránia pred infekciami.

Zdroje bielkovín

Keď vynecháme živočíšny proteín aké máme možnosti z rastlinnej ríše?

Rastlinné bielkoviny sú plnohodnotné. Nie je to  tak, že by im chýbala určitá aminokyselina. Pre ilustráciu uvádzam tabuľku z knihy Hravě o živé stravě, ktorá názorne ukazuje ako sú aminokyseliny obsiahnuté.

Je nutné aby ste jedli pravidelne a dostatočne stráviteľnú potravu.

Prísun komplexných aminokyselín ide zaistiť listovou zeleninou, celozrnnými obilninami, mandľami, slnečnicovými semienkami, fazuľkami, cícerovým humusom s tahiny pastou, posypať pokrm orieškami a semienkami rôznych druhov.

Výbornou alternatívou mliečnych výrobkov sú najrôznejšie orieškové či semenné mlieka a rastlinné jogurty. (Vždy čítajte drobné písmenká a vyberajte si len tie, kde nie je pridaný cukor).

Ďalším bohatým zdrojom bielkovín sú konopné a chia semienko, peľ, quinoa, goji, huby, tekvice, morské riasy (spirulina sa považuje za ,,kráľa rastlinného proteínu“). Ale s morskými riasami opatrne, nezabúdame, že sú chladnej povahy a treba ich užívať s mierou. Viac sa dozviete v mojej novej knihe Umenie zdravia.

Výborným zdrojom bielkovín je tiež fermentovaný tempeh. Tiež fantastická je pohánka, ktorá je zároveň aj skvelým zdrojom rutínu, ktorý napomáha pri liečbe s cievami, hemeroidmi a kŕčovými žilami. Je vhodná pre fyzicky i psychicky namáhané osoby. Posilňuje imunitu a pomáha pri detoxikácii.

Základná podmienka, je: Myslite na to, čo do úst vkladáte, lebo tým sa vaše bunky v tele stávajú. Dbajte na kvalitu potravín a správne spracovanie.

Oveľa viac o výžive sa dozviete v mojej novej e-knihe, ktorú som písala 8 rokov a kde je dopodrobna zhrnutá výživa a správny spôsob prípravy pokrmov:  Umenie zdravia. Výživa a varenie v kruhu 5 elementov čínskej medicíny

Teraz v predpredaji so špeciálnymi bonusmi a unikátnymi darčekmi. Keď máte záujem, píšte  správu: info@lenkaslnieckova.sk

prajem krásny dníček v zdraví a nech sa nám darí 🙂

Lenka Slniečko

Autor: Lenka Slniečková

Prepájam zdravie a umenie pre vašu vitalitu, harmóniu a potešenie. Viac ako 20 rokov študujem zdravie.

Som expertka na varenie v kruhu 5 elementov Tradičnej Čínskej medicíny pre harmóniu tela i duše. Krok po krôčku vás navediem ako sa zbaviť zdravotných problémov a chorôb pomocou jednoduchého, chutného a výživného varenia.
Som lektorkou enkaustiky - maľba horúcim voskom, venujem sa psychológii farieb a vytváram pre vás krásne obrazy na mieru spríjemňujúce prostredie. Som vášnivá umelkyňa, pomôžem vám zhmotniť vaše túžby a sny.
Pomáham vám nájsť Slnko na vašej ceste k vedomému zdraviu a originálne vyladenému prostrediu.
Môj príbeh si prečítate tu >>