Príbeh: Moja 40 dňová ryžová kúra, ako som to prežila

Rozhodli ste sa urobiť pre svoje zdravie skrátenú alebo plnú ryžovú kúru?

Ja som sa rozhodla pre plnú ryžovú kúru a chcem vám rozpovedať aké nástrahy a pokušenia ma na tejto 40 dňovej ceste čakali.

Celá ryžová kúra je rozpísaná tu.

Najlepšie je začať v deň splnu, alebo v pondelok.

Ja som si vybrala pondelok po splne, však blížila sa mi menštruácia a mala som rôzne chute. Preto po 2 dňoch na ryži som sa rozhodla, že to nechám až po menštruácii kedy budem v predovulačnej fáze Panny a oveľa ľahšie sa mi bude začínať.

Na druhý pokus som začala teda s ryžovou kúrou o pár dní neskôr.

Hneď o dva  dni na to mala moja staká – Grandmama narodeniny a poprosila ma či by som jej napiekla koláčiky. Pravdaže s mojimi pekárskymi schopnosťami som ihneď vymyslela fantastické rýchle a chutné slané tyčinky a pripravila som jej obložené misy pre gratulantov. Samozrejme a keď to vyzeralo veľmi lákavo a krásne to voňalo, ja som ostala pri svojej miske ryži natural.

To som teda zvládla. Druhý deň na ryži úspešne za mnou.

Na 3 deň som bola v škole v Rimavskej Sobote a vzala som si ryžu v poháriku so sebou. Však keď som cestovala naspäť mi bolo veľmi nevoľno. Bolelo ma brucho a nadrapovalo ma na zvracanie. Nevedela som či je to z tej ryže, alebo procesom očisty.

Dozvedela som sa však, že v ryži môžu byť toxíny a arzén. Treba dbať na uskladnenie ryže pred, aj po uvarení. Teda začala som ju ešte dôkladnejšie pripravovať a variť tak, aby som z nej odstránila toxíny.

Musím povedať že ryži natural v obchodoch nie je až taký výber. Pochodila som všetky obchodíky a hypermarkety a našla som dokopy 5 druhov ryže.

Ak ste nikdy naturálnu ryžu nejdli, je dobré si pred touto kúrou vyskúšať ktorá z nich vám chutí. Pretože mne nechutila každá.

Ryžu pripravujeme a pred varením namáčame vo vode.

Ryžu som večer viac krát premyla a nechala v dvojnásobnom množstve vody sa do rána rozvinúť. 1 šálka ryže, 2 – 3 šálky vody.  Može byť až 1:7, 1:12 Ráno môžete variť v tej istej vode, alebo vymeniť vodu a variť bez soli a bez tuku pod pokrievkou. Keď začne vrieť, oheň stiahneme na minimum a penu, ktorá sa na hladine vytvorila, lyžicou zoberieme a odstránime, pretože táto obsahuje zvyšky toxínov a plesní. Naturálna ryža je tvrdšia a dlhšie sa varí,  treba sledovať aby vám nevykypela. Alebo môžete variť v tlakovom hrnci. Ryža má vlastnú lahodnú orieškovú chuť, zvlášť keď ju varíme s menším množstvom vody, na suchšie, a necháme ju zo spodku prípadne aj trošku skaramelizovať.

Najdôležitejšie je popri celej kúre dodržiavať pitný režim:

80% tekutín vypiť do 14.hod. a zbytok do 18.hod. (váha x 32 = denný prísun tekutín, príklad: 53kg x 32 = 1 696 ml, ale pri očiste pridať ešte 500ml. Čiže pri váhe 53kg prijať behom očistného dňa cca
2200ml).

Nepijeme však 1/2 hodinu pred jedlom, počas jedla ani 1/2 hodinu po jedle, aby sme nenariedili tráviace žľazy.

Musím povedať, že niekedy som vôbec nemala chuť na 3 x dennú dávku ryže, čo však nie je na škodu, večer môžete vynechať. Je to veľmi individuálne. Hlavne jedzte ryžu s chuťou a keď nemáte chuť nejedzte.

Ďalšia veľmi dôležitá časť je jedenie ryže. Jezte v kľude, nepozerajte televízor, nečítajte, nerozprávajte, sústreďte sa iba na ryžu. Vychutnávajte si jej orieškovú chuť a riadne požujte každé sústo. Píše sa, že žuvať každé sústo 200 až 300 krát, čím sa škroby slinami rozštiepia na sladkastý dextrín.  No vyskúšali  ste to už? Aj 30 krát je veľa, ostane vám  puse už iba riedka tekutina. Hlavne jedzte pomaly, v pohode a sústredene preslinte každé sústo. Iba tak z nej získame maximálny výživný a liečivý účinok.

Dôkladným žuvaním sa v ústach ďalej uvoľňujú imunoglobulíny, čo napomáha liečebným procesom, keďže nám tým dodatočne zvyšujú imunitu. V neposlednom rade sa takto potrava slinami alkalizuje, čo pomáha pri prekyslenom organizme a tiež proti únave.

Na 4 deň ma napadla geniálna myšlienka, že si na obed urobím ryžové placky. Z vychladnute ryži z rána som mokrými rukami urobila guľky a sploštila na placky. Na suchej panvici trocha opiekla. Malo to chuť ,,ryžového polystyrenového chlebíku” z obchodu, čo sme niekedy jedávali na internáte 😀 avšak táto verzia bola oveľa zdravšia.

Poviem vám, že musíte skutočne riadne dodržiavať pitný režim, lebo ak dáte do seba suché a málo pijete vody či čajov, tak sa veľmi ťažko ,,vykakáte”.

Idem na tanečnú a v pohodičke odtancujem celú hodinu bez únavy a dokonca ma nebolia ani žiadne svaly.

Pokušenia okolo mňa stále veľké. Chodím robiť konzultácie pre esenciálne oleje a všade mi núkajú rôzne dobroty a aj moje veľmi oblúbené. Ja však odolávam.

Na 5 deň znova na varenej ryži. Jem po malých kúskoch, aj číňania by boli na mňa hrdý, pretože sú to sústa, ktoré sa dajú naberať paličkami. Dobre prežúvam a až potom prehĺtam. Cítim kúsok únavu. Spím aj poobede.

Blíži sa víkend, som na seba hrdá. Cez víkend idem však robiť krásnu akciu pre deti Opri sa o mňa s fantasickými ľuďmi. Varím ryžu doma a viem, že toto bude na výdrž riadne náročné. Ideme do skvelej reštaurácie. Všetci si vyberajú riadne fajnotky. Ja som si objednala ryžu a musím sa priznať že s kúskom dusenej zeleninky.

Na druhý deň raňajky v reštaurácii nejem, zohrievam si svoju naturálnu ryžu. Všade vôkol mňa sú celú deň koláčiky, obložené chlebíčky, buchtičky všakovakého druhu a moja obľúbená pizza a brownies. Toto teda chcelo predýchanie, sebauvedomenie, a povedanie si cieľa prečo túto kúru podstupujem. Vravím si že môžem jesť všetko, čokoľvek chcem, ale rozhodla som sa, že teraz to nechcem. Úspešne som odolala a znova večeriam ryžu.

9 deň ďalšia malá kríza. Už mi tá ryža ani do pusy nechce ísť. Robím malý trik – ryžové mlieko. Ryžu v smootovači rozmixujem, ostali tam však malé kúštičky, ktoré popri pití žuvám o sto šesť 😀 Vôbec nie som hladná. Dnes si robím aj klyzmu domácou súpravou s kamilkovým čajom. Som čistá ako ľalia. Na obed spím a poobede idem piecť koláče. Ľudia vôkol mňa nechápu ako to môžem piecť a ani neochutnať. Skoro som už aj ochutnala, lebo som šla obliznúť lyžičku, zbadala som sa a vravím si, nie, žiadne sladké chute, nech sa moja slezina a pankreas riadne zregnerujú a nastavia sa na moje prirodzené chute.

9 dní na ryži úspešne za mnou. Už sa veľmi teším na zajtra kedy si môžem pridať zeleninku.

10 deň ráno. Rozhodla som sa, že si idem pridávať zelninku podľa 5 elementov. Aby boli vyživené všetky orgány.

Ranajky začínam elementom Drevo, dusím na kúsku vody pod pokrievkou vo vlastnej šťave brokoličku. Môžem si pridať štipku himalájskej soli. 75%ryže+25%zeleniny. Nakladám na tanier ryžu a brokoličku, a sú to najlepšie maličké stomčeky aké som kedy jedla 😀 Žehnám jedlo a vychutnávam si ako vnímam jedinečnú chuť.

Zeleninku pridávam jednozložkovú na obed pridávam k ryži cvikľu a na večer žltú fľaškovú tekvicu.

Cvikľu krájam na tenké plátky a tekvicu na kocky – robím si z toho rizoto s tekvičkou.

75% ryže 25% dusenej či parenej zeleniny so štipkou himalájskej soli

10 deň (streda 1deň)

R – ryža s brokolicou (D)

O – ryža s cvikľou (O)

V – ryža so žltou fľaškovou tekvicou (rizoto) (Z)

11 deň (štvrtok 2deň)

R – ryža s pórom a chrenom (K)

O – ryža s čiernou reďkovku (V)

V – ryža so špenátom (D) krátko podusiť v troška osolenej vode

12 deň (piatok 3deň)

R – ryža s mrkvou (O) mrkvu nastúhať a pridať štipku papriky a soli, podusiť vo vode

O – ryža s batatom (Z) batat pokrajame na kocky, pridame stipku curry podusime vo vode, pridáme stipku čierneho korenia a keď je mäkký roztlačíme vidličkou. Zmiešame s uvarenou natural ryžou a dáme do rúry zapiecť. Posypeme škoricou. Mňamka

V- ryža s bielou reďkovkou Daikon (K) (pokrájať na kolieska a podusiť v ľahko osolenej vode)

13 deň (sobota 4deň)

R – ryža s olivami (V)

O -ryža s brokolicou (D)

V – ryža s červenou cvikľou (O) cvikľové rizoto – cvikľu postrúhať, podusiť v troške osolenej vode s majoránom a pridať ryžu

 Večer som si urobila fantastické vanilkové ryžové mlieko so škricou. Uvarenú ryžu rozmixovať v smootovači s čajom z vanilky a so škoricou. Mňamka

14 deň (nedeľa 5 deň) celý deň Drevo

R – ryža so špenátom

O – ryžová polievka s kelom

V – ryža s brokolicou

15 deň (pondelok 6 deň) celý deň Oheň

R – ryža s kukuricou, hráškom, mrkvou

O – ryžová kaša so škoricou a kakaom

V – ryžová pizza: ryža daná o jánskeho skla, na vrch poukladať červenú cibuľu, cuketu, červenú papriku a dať upiecť do rúry. Táto mňamka uspokojila moje chuťové poháriky na pizzu 😀

16 deň (utorok 7 deň) celý deň Zem

R – ryža s cibuľou

O – ryžová polievka s tekvicou

V – ryža s feniklom

17 deň (streda 8 deň) celý deň Kov

R – ryža s kalerábom

O – ryžová polievka s cesnakom a reďkovkou Daikon

V – ryža s jarnou cibuľkou a chrenom

18 deň (štvrtok 9 deň) celý deň Voda

R – ryža s čiernou reďkovkou

O – ryžová polievka so zelenými fazuľkovými strukmi a riasami

V – ryža s olivami

Takto som vydržala 40 dní a úplne v pohode.

Pohľad späť s novými vedomosťami:

  • Keď sme v druhom ročníku čínskej medicíny preberali žlčník, zistila som, že aby správne pracoval potrebuje zdravé tuky. A teda by som do tejto kúry každý deň na ryžu pridala pár kvapiek za studena lisovaného oleja (makový, ľanový, sezamový, olivový, mrkvový, mandľový… teda tiež ich striedať).
  • A z pohľadu čínskej medicíny by som si už nerobila smoothie, lebo vnáša vietor do pečene a žlčníka, čo pri takejto očiste určite nechceme.

Ryžová kúra je skvelý očistný a ozdravný zážitok. Cítila som ako sa mi zharmonizovali orgány a už vôbec nepotrebujem toľko dochucovať jedlá. Stačí kúsom byliniek, štipka soli a kvapka kvalitného oleja.

Aj v najdrahších reštauráciách sveta, robia úplne jednoduché, zdravé pokrmy.

 

 

 

Autor: Lenka Slniečková

Prepájam zdravie a umenie pre vašu vitalitu, harmóniu a potešenie. Viac ako 20 rokov študujem zdravie.

Som expertka na varenie v kruhu 5 elementov Tradičnej Čínskej medicíny pre harmóniu tela i duše. Krok po krôčku vás navediem ako sa zbaviť zdravotných problémov a chorôb pomocou jednoduchého, chutného a výživného varenia.
Som lektorkou enkaustiky - maľba horúcim voskom, venujem sa psychológii farieb a vytváram pre vás krásne obrazy na mieru spríjemňujúce prostredie. Som vášnivá umelkyňa, pomôžem vám zhmotniť vaše túžby a sny.
Pomáham vám nájsť Slnko na vašej ceste k vedomému zdraviu a originálne vyladenému prostrediu.
Môj príbeh si prečítate tu >>

Pridaj komentár