Chrípka a liečba pomocou potravín

Viete že každá potravina je liekom? Keď sa užije správne, v správnom množstve a v určitom čase.

Nemoc a fázy uzdravovania

Keďže ja práve prechádza liečením z virózy, pomyslela som si, že aj pre vás je hodnotné mať tieto informácie. Lebo veľa z vás v poslednej dobe prekonávalo nejakú virózu a nie veľa z vás vie ako si pomôcť potravinami čo máme doma.

Už švajčiarsky lekár Paracelsus v 15. storočí hovoril, že dávka rozhoduje o lieku a jede. Hranica, keď je z potraviny ešte užitočné, pre život.

,,To, či potravina je liek alebo jed, záleží iba na jej dávke.“ Paracelsus

A ja som k tomu ešte pridala ,,Každá potravina je liek keď sa užije správne, v správnom mieste, a v správnom čase.“

Rýchla účinná pomoc je aj cez esenciálne prírodné oleje OnGuard – ochranca. Účinkuje proti plesniam, vírusom aj baktériám. Výhodne so zľavou môžete kúpiť TU: https://doterra.me/tIOtD1

Je veľmi zaujímavé a skvelé ako sa na nemoc pozerá čínska medicína. (je to nedostatok, alebo nadbytok niečoho v niektorých orgánoch).

So zníženou imunitou súvisia: pľúca, slezina, žalúdok, pečeň, obličky

Ak je imunita slabá, býva častokrát oslabená Qi sleziny, žalúdka, pľúc. Z toho vychádza slabý dych, slabá výživa. Môžu byť oslabené aj obličky (naša základná energia – prenatálna energia je už slabá, vyčerpávaná esencia. Pečeň-generál je v prázdnote a nedostatku energii.

 

Viete že okolo 40 roku života táto energia prudko klesá ak si ju neviete dopĺňať? pozrite si toto videjko

Prestup nemoci jednotlivými elementami

Drevo (faktor vietor)

Necítime sa v svojej koži, únava, bolesť svalov, ,, sklenené“ oči, prechádza z miesta na miesto. Sťahovanie pocitov po celom tele.

(Treba si ľahnúť do postele a odpočívať).

Energia Dreva stúpa hore.

 

Oheň (faktor teplo, horúčosť)

Nastúpi horúčka, červená tvár, chuť spať.

V 2. Fáze horúčky nastáva potenie.

Energia smeruje do všetkých strán.

 

Zem (faktor vlhko)

Ustupuje horúčka, nastupujú hlieny. Spúšťa sa nádcha, niekto aj hodne sliní.

Energia klesá dole.

 

KOV (faktor sucho)

Fáza uzdravovania.

Len občas zakašleme. Máme suchú pokožku.

Energia ide z von dnu.

 

Voda (faktor chlad)

Sme zdravý. Chrípka je preč.

 

Ako si pomôcť stravou z pohľadu Pentagramu 5 elementov?

  • V období Vetra (Drevo) keď sa necítime v svojej koži, ešte nenastúpila horúčka a pochopili sme, že musíme dostať nemoc z vnútra von.

Pomôže nám v tom energia Tepla (Oheň), niečo dosť teplé. Horúci kurkuma čaj, červené varené víno (je to asi jediná fáza kedy alkohol telu skutočne pomáha )

Alebo niečo Ostrého, štipľavého (Kov), (cibuľa, cesnak, zázvor, chren…)

Na začiatku nemoci môžeme Teplom (kukrumovým čajom, horúcim vareným vínom) odobrať energiu Vetru a tiež Suchom (chrenom, cibuľou,cesnakom, zázvorom…) Vraví sa že cibuľa je účinná na 7 ochorení, cesnak na 77. Takže určite sa ich oplatí zapojiť.

Chuť: pikantná, horúca, pálivá

Typ obživy: všetka poživeň a Yang potenciálom a tým podporí aj našu Wei Qi obrannú energiu, našu imunitu.

 

V akútnej fáze ochorenia je skvelá ostrá polievka so zázvorom, jarnou zelenou cibuľkou, kúskom čili papričiek (otvorí póry), vypudí patogény von z tela. V akútnej fáze sa vyhnúť kyslej chuti!!! Nie ostrokyslú polievku!!! Iba ostrú.

Otvoriť póry ostrou, horúcou a pikantnou chuťou na krátku dobu a vylúčiť patogény z tela čili, čerstvý zázvor, ostrý korenistý čaj (yogi čaj bez mlieka), čierne korenie, kari korenie, karfiol, pór (so zázvorom a čiernym korením), chren, cibuľa.

Na následné posilnenie a tonizáciu pľúc: reďkovka, žerucha, mandle, mandlové maslo.

Recept na posilnenie 1. obrannej línie organizmu, aby išli bojovníci (biele krvinky do útoku). Odvar s čerstvým zázvorom, so zelenou jarnou cibuľkou a čiernym korením. Vypudí z tela Veterný chlad (riedke sople, kašeľ, tupý tlak, bolesť, keď cítite chlad, opor voči vetru, chladu.

Odvar sa robí tak, že koreň zázvoru očistíme, zalejeme studenou vodou a varíme 10-20min, necháme chvíľu postáť, scedíme a pijeme. Pozor po vypití zázvorového čaju (čili a iných ostrých požívatín) ostaneme vo vnútri min. 2 hodiny. Nikdy nejdeme von, kde nás môže ofúknuť vietor a chlad, keďže póry tela sú otvorené.

(ak je práškový zázvor, tam stačí nálev-čaj, zalejeme bylinku prevarenou 100C vodou a necháme vylúhovať 10-15min)

Tu sú aj ďalšie spôsoby ako pripraviť zázvor

Môžete využiť rôzne spôsoby, ako zázvorák pripraviť:
1) macerácia za studena
2) zaliať vriacou vodou kolieska zázvoru
3) zaliať vriacou vodou nastrúhaný zázvor
4) povariť kolieska/nastrúhaný zázvor.

Pri každej z vyššie uvedených príprav dostanete iný nápoj.

Macerácia je najjemnejšia a najmenej zahrievajúca pre telo. Macerát bude priesvitný a hoci bude trochu páliť, bude zároveň osviežujúci. Kolieska zázvoru zaliate vriacou vodou budú mať väčšie „grády“, ale až nastrúhaný zázvor, kedy dôjde k porušeniu zázvorových vlákien, spôsobí najsilnejšie vylúhovanie prospešných látok. Povarený zázvor je potom najviac zahrievajúci pre telo.

Každú z týchto príprav sa získajú zo zázvoru odlišné látky. Stále je to zázvor, ale rôzne tepelné pôsobenie, respektíve rozrušenie jeho vlákien, spôsobí, že sa telo dostane k rôznym látkam obsiahnutým v zázvore.

Ako teda zázvorový čaj piť?
Pokiaľ si chcete zázvorový čaj vychutnať alebo sa vďaka nemu len zahriať, ale nesnažíte sa ním riešiť prechladnutie, v pohode môžete pridať citrón alebo med. Keď sme zdraví.
Vo väčšine prípadov bude stačiť zázvor nakrájať na drobunké kúsky a zaliať vriacou vodou, respektíve ho krátko povariť.

Pokiaľ ale chcete využiť silu zázvorového koreňa naozaj na maximum pri chrípke, viróze, prechladnutí, môžete kombinovať rôzne prípravy zázvoru dohromady. Teda:

  • macerovať za studena (nakrájať zázvor, zaliať studenou vodou, nechať lúhovať 8 až 12 hod a potom prihrejeme na teplu na pitie
  •  nastrúhať/nakrájať na drobno a zaliať horúcou vodou
  •  nakrájať a povariť.
    Všetky tieto prípravy sa nakoniec zmiešajú a tým zaručíte, že telo zázvor vstrebe najväčšou mierou.

Zázvor – kedy nie?
Aj keď má zázvor množstvo pozitívnych účinkov na telo, je zároveň silne zahrievajúce. Nehodí sa teda všade tam, kde je prílišná „horúčosť“. Či už z práve prebiehajúcej horúčky alebo napríklad pri žalúdočných vredoch alebo silnom refluxe. Aj keď v niektorých zdrojoch sa uvádza že pri horúčke dodáme horúce, telo sa automaticky vždy pri excese preklopí do inej fázy a začne sa ochladzovať.

Čerstvý zázvor je teplej povahy, sušený zázvor je horúcej povahy.

Kyslá chuť, žiadny citrón !!!

Kyslú chuť (citóny, pomaranče, kyslé C vitamíny) si teraz nedávame !!! (zatvorí póry) a patogény sa nielen že nedostanú von, ale aj sa dostanú do hlbších štruktúr tela. Kyslá chuť je výborná keď sme zdravý a ideme medzi ľudí, ktorý majú patogény, aby sa k nám patogény nedostali.

,,Kyslá chuť je ako zelený pršiplášť, keď idete zdravý medzi patogény“ Lenka Slniečková

Dať si kľudnejší režim, najlepšie zaliesť do postele na 2-3dni. Spomaliť a popremýšľať kde ideš proti sebe. Proti svojim potrebám a myšlienkam? Nemoc chce niečo zdeliť.

Túto fázu je potrebné podchytiť HNEĎ, aby priebeh choroby nepokračoval.

Ešte sa môžeme vrátiť ku zdraviu.

 

Akonáhle nastúpi horúčka, potenie, nemoc prebehne podľa Pentagramu.

Keď totiž škodlivina von nevyjde, postúpi do hlbších vrstiev organizmu a časom sa začne prejavovať horúčosťou – bolesť v krku, horúčka, zahustená nádcha, hlieny. Tam už je na zázvorový čaj neskoro (mohol by situáciu ešte zhoršiť)!!!

Liečenie môžeme podporiť potravinami, nápojmi, dýchacím cvičením… Číňania ovládajú použitie chutí nielen v kuchyni, ale aj na liečebné účely. Môžete využiť tiež.

V období Horúčky máme nadbytok tepla elementu Oheň, tak to odoberieme cez element Zem (varené zemiaky, batáty, hokaido...)

A pridáme potraviny element Voda, ktorá nás ochladí.

Skvelý je vývar s troškou morských rias (Arame, Kombu a kelp, Nori, vypudzujú horúčosť z tela, Dulse-vyvoláva potenie).

Hlavne žiadne citŕony, pomaranče, mandarínky… !!! Kyslá chuť by stiahla patogén viac do hĺbky a mohla by sa prejaviť neskôr.

 

Ak sme vo fáze Vlhka, máme nadbytok elementu Zeme. Pridáme potraviny elementu KOV ktoré vysušia (cibuľa, cesnak, zázvor, chren…), a odoberieme energiu pomocou potravín elementu Drevo. Rozoženie vlhko vetrom. (varené žito, granátové jablko, slivky, brokolica…)

 

Ak sme vo fáze sucha elementu KOV pridáme potraviny elementu VODA (čierny sezam, čierna ryža s kúskom morských rias), ktoré nás zvlažia, a odoberieme nadbytočnú energiu pomocou potravín elementu Ohňa (pohánku, cvikľu, červenú kapustu)

 

Takto si môžeme podľa 5 elementov pomôcť v rôznych ohľadoch.

Je dobré sa na tento návod vracať a vyskúšať keď budete mať virózu, chrípku, alebo sa necítiť dobre.

Zharmonizujte sa a uzdravte sa.

Kvôli tomu, že ja sa teraz zotavujem z chrípky a nestihla som urobiť ešte technické nastavenia ku online kurzu Výživa a Varenie v kruhu podľa 5 elementov.

Tam si takýchto tajomstiev a podpory zdravia v súvislostiach povieme oveľa viac.

Chcete ísť so mnou? Na konci tohto článku nájdete objednávkový formulár do kurzu Výživa a Varenie v kruhu 5 elementov.

Budem tam ako vaša podpora. Budem odpovedať na vaše otázky. Budem dbať na to, aby som vám to jednoducho vysvetlila a aby ste pochopili základné princípy Fungovania zdravia.

Ale najprv si povedzme pre koho tento kurz nie je. Nie je to pre toho kto očakáva okamžité zázračné riešenie. Kto nechce prebrať zodpovednosť za svoje zdravie. Kto radšej bude jesť tabletky ako by mal zmeniť životosprávu a životný štýl.

Pretože neexistuje jeden chorý orgán, vždy je to súhra viacerých nerovností v tele. Tak ako neexistuje jeden zdravý orgán. Všetko so všetkým súvisí. A treba odstrániť nerovnováhu.

Tento kurz je preto taký lacný teraz, lebo budem od vás očakávať spätnú väzbu. Aby som vedela či tomu čo rozprávam rozumiete a ako to aplikujete v praxi. A tiež či všetko funguje technicky, keďže je to môj prvý online kurz.

Nedám vám zázračnú tabletku, ale naučím vás ako pôsobia potraviny na určité orgány a aké sú medzi nimi súvislosti.

Chcete sa dozvedieť to čo sa bežne nedozviete?

Chcete začať premýšľať o tom čo do svojich úst vkladáte a že každé sústo reaguje na naše bunky v tele?

Chcete vedieť súvislosti?

Kúpte si kurz Výživa a Varenie v kruhu podľa 5 elementov teraz v predpredaji do 11.1.2023 za 100 eur. Potom bude stáť 150, ale aj tak je to veľmi lacné na to, čo všetko v tomto balíčku kurzu dostanete. Prešla som veľa cesty výživy, chorôb i zdravia za vás. Keby mi to niekto takto dal, neváhala by som ani sekundu. Premení sa vám život. Budete vedieť vyčarovať  neuveriteľne fajný, harmonický a lahodný pokrm. Budete vedieť čo ktorá potravina robí a ako na ktorý orgán pôsobí. Bude to životný zážitok 🙂

Skutočne si prajem, aby do toho šiel iba niekto kto chce premeniť životný štýl, má rád nové výzvy, rád varí nové veci, skúša nové chute a nové potraviny. Chce byť zdravý. A je ochotný pre to aj niečo urobiť a porozumieť.

Idete do toho?

Garantujem vám, že už nikdy sa nebudete pozerať na potraviny, že je to iba niečo čo musíme zjesť aby sme zasýtili hlad.

Napíšte mi správu:  info@lenkaslnieckova.sk


Predajný formulár je vytvorený v systéme SimpleShop.cz.

 

Môžete si tiež prečítať článok o podpore obličiek a močového mechúra. Akú obživu jesť na ich vyživenie a posilnenie.

Recept na posilnenie obličiek iba z 3 ingrediencií: Vlašské orechy, Goji, Pálenka

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Slniečková

Prepájam zdravie a umenie pre vašu vitalitu, harmóniu a potešenie. Viac ako 20 rokov študujem zdravie.

Som expertka na varenie v kruhu 5 elementov Tradičnej Čínskej medicíny pre harmóniu tela i duše. Krok po krôčku vás navediem ako sa zbaviť zdravotných problémov a chorôb pomocou jednoduchého, chutného a výživného varenia.
Som lektorkou enkaustiky - maľba horúcim voskom, venujem sa psychológii farieb a vytváram pre vás krásne obrazy na mieru spríjemňujúce prostredie. Som vášnivá umelkyňa, pomôžem vám zhmotniť vaše túžby a sny.
Pomáham vám nájsť Slnko na vašej ceste k vedomému zdraviu a originálne vyladenému prostrediu.
Môj príbeh si prečítate tu >>