November mesiac Vodné Prasa

Nastal čas kedy sa dni skracujú a noci predlžujú. Je tu November mesiac Vodného Prasaťa trvá od 8.11. – 6.12.

Znamenie Prasa má na starosti orgán Trojitý ohrievač (TE). Podľa čínskej medicíny je to nehmotný orgán ktorý prepája všetky orgány v tele. Je správca vodných kanálov. Teda má na starosti ako prúdia fluidá a tekutiny v tele. Keď nefunguje správne vznikajú opuchy, edémy, stagnácie, bolesti.

(Možno ste do teraz nepoznali takýto komplexný orgán. Ale stojí za to na neho myslieť a posilňovať jednotlivé ohniská. Tento prehľadný letáčik o Trojitom ohrievači čo som napísala, získate ako darček v online kurze Výživa a Varenie v kruhu.)

A ako napovedá Prasa, bude to obdobie kedy bude najviac chutiť jesť (až žrať). A preto buďme pripravený a nenechajme sa zlákať nástrahami jedla. Myslite na to, že každé sústo čo do úst vkladáme, z toho sa tvoria naše ďalšie bunky. Buď ideme cestou zdravia, alebo nemoci.

POHYB

Prasa bude najviac ovplyvňovať naše emócie, životný štýl, stravovanie. Treba myslieť na pohyb. Na vnútorný pohyb v tele, aby všetko dobre cirkulovalo, prúdilo, aby sa hýbala krv a lymfa. (Lymfa sa hýbe iba fyzickým pohybom).

Doporučujem aktivovať Hlboký stabilizačný systém s RNDr. Mgr. Rostislav Václavek RNDr. Mgr. Rostislav Václavek, zakladatel projektu 5 PILÍŘŮ ZDRAVÍ (5pz.cz)

kde nájdete aj veľa vedomostí o Dychu. Väčšina z nás nedýcha správne. Aj ja si teraz robím dýchacie cvičenia.

O jeho novej knihe Změň svůj dech a začnou se dít věci – Rostislav Václavek

viac sa dozviete vo videu TU: Videá Bing 

Dbáme aj na pohyb na úrovni svalov, cvičíme niečo čo nás baví. Ak ste cvičenie do teraz celý rok odkladali s myšlienkou, že začnete  s novoročným predsavzatím. Dobre vám hovorím, začnite už TERAZ. Trojitý ohrievač musí byť v pohybe, lebo keď nie, vytvoríte si veľa zdravotných problémov. Neprežierajte sa lebo sa vám môže stať že skončíte takto.

Tak isto dbáme, aby Slezina (SP) nezastagnovala!!! Lebo by sa vytvorili opuchy, cysty, hrčky v tele…

TEPLO

Telu treba dodať TEPLO a to cez primeraný pohyb, správne vyváženú stravu, koreniny, bylinky.

Chlad zaženieme a zahrejeme Ohňom.

Zahrievame formou vývarov. Všetko čo je teplé, varené, dusené, pečené v rúre.

Nekonzumujeme už surové ani studené. Žiadne tropické ovocie (banány, mandarinky, pomaranče, citróny…) Vnášajú do tela veľký chlad a oslabujú slezinu. Pri ich konzumácii si v chladných mesiacoch veľmi znížite imunitu. (Vit. C je zanedbateľný s tým ako si poškodíte imunitu a vitalitu.) Vit. C si doplníte petržlenovou vniatkou.

Vyhýbame sa mrazeným a predmrazeným potravinám. Lebo mráz dodáva do tela obrovský CHLAD. Keď vonku je chladné počasie. A vy si dáte niečo chladné (jogurt), mrazené (zmrzlinu), alebo niečo čo už bolo zamrazené niekedy pred tým, vnášate do tela veľmi veľký chlad. CHLAD poškodzuje obličky – životnú silu, imunitu – životnú vitalitu.

V tento mesiac sa vyhýbajte mliečnym výrobkom. Žiadne jogurty, syry tvaroh, bryndza … Vnášajú do tela vlhko a chlad. Naboptnajú vás a priberiete. A zároveň narušia metabolizmus. Nechcete vyzerať na jar ako prasa 🙂 Vy sami ste tvorcovia svojho života. Rozhodnite sa akým spôsobom chcete v živote fungovať.

Samozrejme s dobrým životným štýlom sa nezlučuje pšeničná biela múka, predmrazené pečivo a sladkosti. Tie vyhoďte a ďalšie nekupujte. Udržíte si stabilnú hladinu krvného cukru a vyhnete sa cukrovke v budúcnosti. Veľa ušetríte a kúpite si niečo oveľa lepšie a drahšie čo chcete 🙂 Aký je váš sen? Vypočítajte za koľko by ste ho mohli dosiahnuť a spočítajte si svoje mesačné náklady na tieto potraviny. Na Svoj Sen si našetríte skôr 🙂

ORGÁNOVÉ HODINY

V Novembri nie je dobrá hladovka, pretože by sa narušila funkcia Sleziny (SP). Majte vždy po ruke (v kabelke) sušené ovocie (jablká, hrušky, hrozienka, alebo oriešky či semienka). Slezina neznáša hladovanie. Ale kľudne si môžete dopriať 12 hodinový pôsť. (to znamená že 12 hodín môžete jesť v priaznivých časových oknách 7-9, 13-15, 17-19hod) a potom 12 hodín nejete. Od 7-19 jete a pijete a od 19-7 nejete a nepijete.

Ak chcete vedieť viac, kliknite a stiahnite si ZDARMA eBook Orgánové hodiny

NEVYJEDAŤ pomedzi jedlá!!!!!!!!!!  Stačí 2 -3  jedlá za deň kedy sa do sýta najete. (ale nie do úplnej plnosti. Lebo si predstavte mixér. Keď dáte do plna, tak keď ho zapnete, vyšplechne niečo von – môže nastať pálenie záhy. Alebo sa to nepremixuje – môžu nastať bolesti žalúdka, stagnácie).

JEDZTE LEN KEĎ STE HLADNÝ. Keď cítite hlad, najedzte sa. Ale tým myslím skutočný hlad, nie falošný hlad, že niečo by ste zmlsli (lebo sa nudíte, alebo sa vám nič nechce tak prokrastinujete jedlom, alebo zajedáte emócie.) Tomu sa s vedomím vyhnite.

1/2 hodinu pred jedlom a po jedle nepite, lebo sa nariedia tráviace šťavy a jedlo bude dlhšie tráviť.

Ak chcete ostať dlhšie sýty, tak po jedle si ešte dajte 3-4 umytých para orechov na doplnenie Selénu. Alebo za 1 -2 lyžice arašidového či mandľového masla. Zdravé tuky po jedle nás udržia dlhšie sýtych.

Dôležité je posilňovať imunitu.

Imunita je náš ochranný štít, chráni nás pred negatívnymi vplyvmi zvonku aj zvnútra. Určite začnite nosiť šál, či vlnenú, bavlnenú, ľanovú alebo hodvábnu šatku. Ochráňte sa pred Vetrom. Vietor je pôvodca viac ako 100 ochorení!!! Doporučujem mať v kabelke alebo batohu vždy 🙂

Ak chcete kuknúť hodvábne šatky čo maľujem, môžete kuknúť v Galérii v položke Maľovaný hodváb. Niektoré ešte sú dostupné, bude to krásny darček k Vianociam pre toho koho milujete a chcete ho potešiť originálnou šatkou alebo šálom. Prípadne napíšte mi email info@lenkaslnieckova.sk s dátumom narodenia a vytvorím vám presne na Mieru 🙂

Čo oslabuje našu imunitu?

1. Dlhodobý stres

Dlhodobý stres oslabuje funkcie nášho imunitného systému, čo sa prejavuje menšou odolnosťou voči infekciám.

2. Vyčerpanie

Fyzické a duševné vyčerpanie znižuje funkcie imunitného systému. Dobrý nočný spánok je dôležitý pre silnú imunitu. Ak nespíte dobre a ráno sa cítite unavený, je treba s tým niečo robiť. Napíšte mi správu, poradím vám prírodné riešenie, príjemne voňavými esenciálnymi olejčekmi, ktoré pôsobia na fyzickej, psychickej a emočnej úrovni.

3. Nedostatky vitamínov a minerálov

Pestrá a vyvážená strava je dôležitá pre správne fungovanie imunity. Je dôležité mať na pamäti, že v zime naše telo potrebuje iný typ stravy ako v lete. Pre viac informácií odporúčam online kurz z pohodlia domova Výživa a Varenie v kruhu podľa 5 elementov. Kliknite na odkaz a uvidíte o čom kurz je a či je to pravé orechové pre vás 🙂

online kurz Výživa a Varenie v kruhu 5 elementov – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

Dá sa zaplatiť cez bankomatový prevod, ak chcete zaplatiť inak, napíšte mi správu 🙂

4. Životný štýl

Okrem vyššie uvedeného konzumácia alkoholu, alebo fajčenie cigariet tiež oslabuje imunitu. Ospravedlňuje sa alkohol v začiatku ochorenia z chladu, keď nachladnete. Ale POZOR! alkohol nepite v chlade (na svahu keď lyžujete alebo idete na turistike, alebo Alkohol je Oheň, hlavne tvrdý alkohol nad 30% Čím viac percentný, tým viac sa otvárajú póry.

A z tela následne vyfučí teplo, ktoré je v tele prirodzene zadržané Ľudským teplom. Ak si chcete teplo udržať v tele dlhšie, tak pred tým ako vyjedte von si dáte niečo kyslé. (Teplá Voda s limetkou, Teplá voda s 1. lyž. jablčného octu, alebo za 1 lyžicu kyslej kapusty. Keď to užívate takto, máte uzatvorené póry a patogén nevnikne do tela. Kyslé uzamyká póry tela, je ako ochranné Brnenie keď sme zdravý a chceme aj zdravý ostať. To je základ 1. A základ 2. je že žiadne kyslé potraviny pri začiatkoch ochorenia. 

  • 5. Veľa tekutín

Tekutiny prenášajú patogény z tela, takže je dôležité zostať hydratovaný. Pijeme teplú vodu. Nič čo je studenšie ako teplota tela 37 stupňov. Najlepšie je zohriať si vodu na horúco. Dať si ju do termosky a popíjať celý deň pekne teplú. Kúpte si peknú termosku a majte vodu vždy so sebou. Tiež si môžete kúpiť pekný (veľký) hrnček aby ste mali vodu vždy pri sebe. Lebo voda nás tvorí zo 70%, náš mozog je viac ako 90% voda. Je veľmi dôležité aby bunky v tele fungovali správne.

Imunitu je možné posilniť otužovaním (ale nie  v ľadových potokoch a jazerách ak ste to do teraz nikdy nerobili tak na to zabudnite, lebo si ublížite. Môžete si dávať striedavé sprchy 30 sekund teplá voda, 15 sekund studená voda a prestriedať aspoň 3x za sebou), odpočinkom, kvalitnou stravou a bylinkami.

Ak ste do teraz pili ráno horúcu vodu s citrónom. Už treba citrón vymeniť za jablčný ocot lebo ten má viac zahrievajúcu funkciu. Do 2 dcl stačí 1 lyž. jablčného octu (ideálne domáci, nepasterizovaný). Ak ste zimomrivý, tak štipku škorice, perníkového korenia, čili, kurkumy, či zázvoru vás skvele nakopne a dodá energiu. (myslite však že horúce korenia ako som vymenovala otvárajú v tele póry a preto po ich konzumácii nechodíme von na Chlad či Vietor 2 hodiny kým sa póry tela zase neuzavrú).

ČO JESŤ

Ráno je ideálna teplá varená kaša, alebo polievka. Ale žiadne instantné mäkko pôsobiace blato!!! Riadne hrubo pomleté vločky povarené aspoň 20 minút ktorú varíme vo vode a nemiešame. A hrubo pomletá múka. Tento mesiac sa treba vyhýbať hladkým múkam a instantným veciam. Žiadne instantné polievky, polotovary. Vraciame sa k prvopotravinám. Z čoho to, čo kupujete prioritne vzniklo. Nie múku, ale celé zrno. Zrno Riadne namočiť a povariť celé zrná obilnín. Už ste jedli celé zrná pohánky, špaldy, pšena, žita…? ako vám chutili?

Celozrnné neznamená že je to pečivo tmavé, ani že sú tam pridané semiačka. Lebo semiačka sú iná kategória ako obilniny. Celozrnné znamená že konzumujete celé zrná obilnín. Ktoré boli správne pripravené aby dodali to najlepšie zo seba .

Podľa mňa je to vysoko uspokojujúce keď žuváte celé zrnká. (musia sa ale uvariť do usmiatia. Pozrite si celý článok Obilniny najdôležitejšie pre slezinu a mozog. Ako správne pripraviť obilniny). Obilniny najdôležitejšie pre slezinu a mozog, ako ich správne variť – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

Obilniny namáčame a varíme. Tak isto aj strukoviny, orechy a semená aktivujeme.

Stravou sa snažíme podporovať Slezinu (SP), Obličky (Ki), Srdce (HT).

Slezina (SP)

miluje všetko čo je prirodzene sladké (varené batáty, hokaido, varená mrkva…) A čo je žltej, oranžovej farby. Vyhnúť sa mliečnym výrobkom komplet a bielej múke. Jesť celé zrná obilnín, hrubo namletú múku, lisované celozrnné vločky.

Ryža natural (ale aj všetky druhy striedať), pšeno, polenta, slzovka (nie tehotné!!!), pohánka (ale v primeranej miere, v nadnernej konzumácii vie oslabiť slezinu. V primeranej miere 1 – 2 x do týždňa posilňuje. Podľa Čínskej medicíny zahrieva organizmus a podľa Ajurvédy ochladzuje. Ale je veľa druhov pohánky, tak si ju striedajte a sledujte ako sa po jej jedení cítite či vám je teplo alebo chladnejšie a podľa to upravte pravidelnú dávku. Lebo pohánka obsahuje Rutín – špeciálnu látku pre pružnosť ciev. Nachádza sa to aj v tabletke AscoRutin je tam rutín a vit.C – kyselina askorbová). Jačmeň, ovos, špalda, žito, fazulky Adzuki, cícer, hrach, kapusta, mrkva, brokolica, kaleráb, cesnak. petržlen, paštrnák, zeler (koreň aj stopkový), batáty, zemiaky, dyňa, tekvica Hokaido aj iné druhy tekvíc, hrozno, jablká, hrušky, hovädzina, kačacina, kuracina, králik, jahňacina, úhor, lieskovce, gaštany, tekvicové semienka, slnečnica, kešu, para orechy, šampiňóny, pečiarka, hliva, badyán, bobkový list, klinčeky, anýz, majoránka, nepasterizovaný med.

Všetko varíme, dusíme, pečieme, v šťave varíme. Jeme teplý pokrm. (Ak chcete schudnúť tak kľudne 3 x denne teplý pokrm a krásne rozhýbete trojitý ohrievač (TE) a chudnutie sa vám ľahšie podarí). Alebo jeme sušené (prípadne namočené, aktivované) a myslíme na zvýšený pitný režim teplej vody.

PS: ak máte oslabenú imunitu, výrazne vám zvýši imunitu keď budete čo najčastejšie denne jesť teplý pokrm a piť teplú vodu. (kľudne 2 x denne, 3 x denne)

Na podporu Sleziny (SP) môžeme použiť aj prírodné esenciálne oleje Fennel, Zengest ktoré harmonizujú trávenie a zažívanie. Tiež probiotiká PB Assist, a tráviace enzýmy TERRAZYME.

Ak si prajete viem vám poradiť na mieru a dať zľavku, alebo si objednajte tu oficiálne cez shop doTERRA

https://doterra.me/PrXRPG

Pre zdravie je dobré Všetko čo aktuálne dozrieva v našom klimatickom pásme. Nie dovážané potraviny z iných krajín!!! Nejedzte cez zimu paradajky, uhorky tie už u nás nerastú. Rastú v lete, keď je vonku teplo. Tie oslabujú energetiku a znižujú imunitu v zime. Mali by ste byť opatrný aj s citrusovými plodmi. Vnášajú do tela Chlad a urobia viac neplechy ako úžitku keď ich jete vo veľkom alebo často v zime. Je to južné ovocie, tam je teplé počasie až horúce a ľudí žijúcich v tej krajine má ovocie zvlažiť a ochladiť.

Výživa pre SRDCE (HT).

Srdce miluje všetko čo je červené, a čo má mierne horkú chuť. Červená paprika, kápia, v malom množstve čili (keď viete že 2 hodiny nepôjdete von). Super sú červené fazule, červená dusená kapusta na karameli, cvikľa, rukola, ružičková kapusta. Tento mesiac je dôležité utíšiť ducha a harmonizovať srdce na emočnej zložke. Pomôžu bylinky: hloh, valeriana, srdečník, levandula, ľubovník. Treba však vedieť ako ich správne užívať. Môžete mi napísať email.

Ak pijete kávu, je dobré prečítať si tento článok (alebo si ho uložiť na potom a vrátiť sa k nemu).

Obličky (Ki)

Obličky (Ki) milujú všetko čierne a jemne slané. Ale nie presolené! to ich vysušuje a nefungujú správne. Soliť áno ale s mierou a s kvalitnou soľou. Z požívatín sú Ideálne fazuľky lebo majú tvar obličiek. Dajú sa použiť všetky druhy, ale tmavé fazule a čierne fazule najviac podporujú obličky a životnú silu aj svojou Farbou. Treba ich namáčať a variť s morskými riasami a bobkovým listom pre správnu vstrebateľnosť živín do tela. Pre obličky je super čierny sezam, pšeno, polenta, quinoa, ovos, Adzuki fazuľky, tmavá fazuľa, pór, petržlen, zeler koreň aj stopkový, zemiaky, žerucha, slivky, hrozno, goji, hovädzina, kačacina, jahňacina, baranina, divina, srnec, kapor, úhor, sardinky, chobotnica, ustrice, krevety, rak, homár (nikdy by nemal denný príjem živočíšnych výrobkov presiahnuť 10% lebo potom sa obličky oslabujú. Jediné bielkoviny ktoré majú obličky radi sú rastlinného pôvodu – fazuľa, hrach, šošovica, cícer) Super silný adaptogén pre obličky sú vlašské orechy, gaštany, mandle, riasy Nori, Wakame, Arame, Hijiki, Kombu (každý deň riasu po malom kúsku pridávame do polievky, vývaru, obilnín či strukovín a varia sa minimálne 30 min. Nie vo veľkom riasy v zime, ani tí čo užívate Chlorelu. Všetky riasy ochladzujú telo a preto ich veľkosť dávky prispôsobujeme počasiu). Na podporu obličiek používame aj bylinky a koreninky: badyán, klinčeky, anýz, fenikel, rasca.

Účinné BYLINKY

Existujú bylinky, ktoré nám pomôžu preventívne posilniť našu imunitu a tiež tie, ktoré ju v priebehu ochorenia zvýšia.

Používame zahrievajúce bylinky: škorica, perníkové korenie, zázvor, čili, chren, koriander semená, bazalka, púpava koreň, sladké drievko, kurkuma… Pozor po zahrievajúcich bylinkách sa vám otvoria póry a môžete schytať ďalší patogén do tela (Chlad, Vietor). Po požití obzvlášť zázvoru, kurkumy, čili ostávame doma v teple minimálne 2 hodiny a až potom ideme von.

RECEPT na Chrenové víno: prečisťuje Žalúdok (ST) ak sa prejedáte (hlavne okolo sviatkov, osláv, Viacnoc…) Pôsobí proti obličkovým kameňom (Ki). Zahrieva organizmus, zvyšuje silu menštruácie (skvelé pri ženách čo majú slabú menštruáciu. Na tenké kolieska sa nakrája 100g chrenu a zaleje sa 1 liter červeného vína. Mesiac sa nechá macerovať, lúhovať. Potom sa môže užívať: 3 x denne 1 lyžicu pred jedlom. (pozor nekonzumovať tehotné ženy a pri problémoch so štítnou žľazou. Ale to sa jedná o dlhodobé užívanie vo vysokých dávkach. Občasne po 1 lyž.  je to OK).

RADA

Ešte dôležitá RADA na záver. Aj keď  nevyžiadnané rady sa nemajú dávať. Tak preto si prečítate túto RADU iba tí, čo chcete a ak sa chcete dozvedieť ešte niečo nové 🙂

Ak vás ofúkne, alebo ochoriete na virózu, chrípku, nádchu… Nikdy si nedávajte citrón, ani nič kyslé. Lebo kyslé vťahuje patogén do hĺbky. Môže až do kostí a ochorenie sa môže prejaviť o niekoľko rokov ako reuma alebo vážne ťažkosti.

Ako sa rýchlo vyliečiť podľa zásad čínskej medicíny čítajte článok Chrípka a liečba pomocou potravín.

Článok TU: Chrípka a liečba pomocou potravín – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

 

BIZNIS

November od 8.11. – 6.12. je mesiac  vodného Prasaťa a je to výborný mesiac na podnikanie, alebo na dovolenku. Kedy inokedy si doprajete oddych ako ,,prasa v žite“ 😀 doprajte si, s mierou.

Dobré obdobie na nadviazanie pekných vzťahov a biznis partnerov. Správajte sa milo a vľúdne sami k sebe aj k iným ľuďom.

Rozvíjajte sa a prichádzajúcu energiu mesiaca od využite naplno. Učte sa niečo nové čo vám výrazne obohatí život. Ale robte niečo čím zlepšíte život iným. A v budúcnosti sa vám to dobre vráti a znásobí 🙂

Odmeňte sa niečím pekným, teraz je na to správny čas. Dopriať si oddych, kľudne aj s knihou v ruke, alebo prechádzkou po príjemnom prostredí.

Keby máte nejaké otázky, alebo mi chcete napísať v čom bol tento článok pre vás prínosný píšte správu: info@lenkaslnieckova.sk

PS: Ak si chcete urobiť online kurz ako sa Moxovať sami. Ako použiť Moxu a kam si ju správne nasmerovať, môžete kuknúť Kurz jedného z mojich učiteľov Filip Vlčko Online kurz: Moxovanie pre pevné zdravie, prevenciu a dlhovekosť – Life AlchemyLife Alchemy a zadáte unikátny zľavový KÓD: SLNIECKO10 získate o 10% lepšiu cenu.

A tiež ak vás takéto články zaujímajú a chcete sa dozvedieť viac o energiách aj z pohľadu počasia a aj Feng Shui, odporúčam Filipov online KLUB LifeAlchemy klub: LifeAlchemy klub  a keď zadáte unikátny zľavový KÓD: SLNIECKO10 získate o 10% lepšiu cenu aj z celého KLUBU. Skvelé členstvo.

Majte krásne dni a niečo pre to robte, lebo nikto iný to za vás neurobí.

Lenka 🙂

 

Autor: Lenka Slniečková

Prepájam zdravie a umenie pre vašu vitalitu, harmóniu a potešenie. Viac ako 20 rokov študujem zdravie.

Som expertka na varenie v kruhu 5 elementov Tradičnej Čínskej medicíny pre harmóniu tela i duše. Krok po krôčku vás navediem ako sa zbaviť zdravotných problémov a chorôb pomocou jednoduchého, chutného a výživného varenia.
Som lektorkou enkaustiky - maľba horúcim voskom, venujem sa psychológii farieb a vytváram pre vás krásne obrazy na mieru spríjemňujúce prostredie. Som vášnivá umelkyňa, pomôžem vám zhmotniť vaše túžby a sny.
Pomáham vám nájsť Slnko na vašej ceste k vedomému zdraviu a originálne vyladenému prostrediu.
Môj príbeh si prečítate tu >>