Robili ste si niekedy očistnú kúru? Dnes vám predstavím očistu a výživu podľa 5 elemetov.
„Výživa by malo byť naším liekom a liek našou výživou!“ Hippokrates
Očista podľa 5 elementov je 5 DŇOVÁ OČISTNÁ KÚRA, kde sa každý deň venuje jednému elementu, ktorý má na starosti určité orgány v tele.
Príprava:
Deň pred očistou a 5 dní po očiste nekonzumovať živočíšne potraviny (mäso, mliečne výrobky, vajcia).
80% tekutín vypiť do 14.hod. a zbytok do 18.hod. (váha x 32 = denný prísun tekutín, príklad: 53kg x 32 = 1 696 ml, ale pri očiste pridať ešte 500ml. Čiže pri váhe 53kg prijať behom očistného dňa cca
2200ml).
Teraz si očistu skompletizujeme podľa 5 elementov:
Aj podľa štúdia Tradičnej Čínskej Medicíny sa vždy začína prvkom Drevo.
DREVO má na starosti:
žlčník (23.-01. sila) (11.-13. slabosť)
pečeň (01.-03. sila) (13.-15. slabosť)
tkanivá, šľachy, väzy, oči (zrak)
obilniny – pšenica, špalda, raž, zelený jačmeň, kuskus, pšeničné klíčky
strukoviny – sója, sójové klíčky, výhonky strukovín, klíčky mungo, bambusové výhonky, strukový hrášok
zelenina – kyslá kvasená kapusta, pikles, brokolica, zelený šalát, kel, hlávkový šalát, paradajky, petržlen, špenát, paradajky
ovocie – citrón, limetka, kyslé jablko, ananás, egreš, mandarínka, pomaranč, ríbezľa, kivi
bylinky – čerstvý skorocel (3-4lístky), petržlenová vňať, kapucínka, šťavel, rebarbora
tepelná úprava – naparovanie
chuť a farba – viac kyslá, prirodzene fermentovaná; zelená
riasa – Wakame
čaj – z plodov dráču obyčajného, pestrec mariánsky, čerešňová šťava, šípkový čaj, slezový čaj
doplňujúce – jablkový ocot, Bachove kvapky, paradajková šťava,
éterické esenciálne oleje: bergamot, Citrón – Lemon, Divoký pomaranč – Wild orange, Grapefruit, geranium, slamienka, digest zen, kadidlo, myrha, klinček, rozmarín
2. Prvok OHEŇ
Prvok OHEŇ má na starosti:
tenké črevo (09.-11. sila) (21.-23. slabosť), trojitý ohrievač (21.-23. sila) (09.-11. slabosť)
srdce (11.-13. sila) (23.-01. slabosť), perikard (19.-21. salbosť) (07.-09. slabosť)
cievy, ústa (reč)
obilniny – pohánka, kukurica, amarant, quinoa, žito
strukoviny – červená fazuľa, červená šošovica
zelenina – cvikla, čínska kapusta, červená kapusta, mrkva, paštrnák, mangold, červená paprika, šalotka, čakanka, artyčok, ružičkový kel, baklažán
ovocie – maliny, jahody, granátové jablko, červený melón, červený gapefruit, brusnice, červené hrozno, čerešne, višne
čerstvé bylinky – čerstvá púpava(9lístkov), žihľava, majorán, bazalka, saturejka, oregano, tymián, rozmarín,
tepelná úprava – nasucho praženie, smaženie
chuť a farba – jemne horká; červená, oranžová
pražená riasa – Nori
čaj – z opraženého sézamu, výluh z dubovej kôry, bancha, pu-erh, čierny čaj, čaj z koreňa púpavy, čaj z koreňa lopúcha, čaj z lotosového koreňa, ibištek, horúca voda
doplňujúce – pražený nelúpaný sezam, červená paprika, jalovec, vňať z mrkvy
éterické esenciálne oleje: levanduľa, rozmarín, ylang-ylang, pačuli, petitgrain, geranium, majorán, tymián, bazalka
3. Prvok ZEM
Prvok ZEM má na starosti:
žalúdok (07.-09. sila) (19.-21. slabosť)
slezina, slinivka brušná (13.-15. sila) (01.-03. slabosť)
svaly, jazyk (chuť)
obilniny – pšeno, proso, krúpy, bulgur, sladká ryža
strukoviny – suchý žltý hrach, cícer, žlté sójové bôby
zelenina – dyňa hokkaido, tekvica, cuketa, sladká kapusta, osmažená cibuľa, karfiol, zemiaky, batáty, topinambury, kukurica, uhorka, fenikel
ovocie – žltý melón, broskyne, marhule, sladké jablko, ďatle, figy, banán, hruška, hrozno, kaki, mango, papája
bylinky – kuzu, aníz, sedmokráska, škorica, šafrán, vanilka, estragón, sladké drievko, klinček, kurkuma
tepelná úprava – kratšie varenie do 10min.
chuť a farba – sladká; žltá, zemitá, okrová
riasa – Arame
čaj – z feniklu,
doplňujúce – kokosové mlieko, orechy, mandle
spievať riekanky a pesničky
éterické esenciálne oleje: kardamom, koriander, fenikel, majorán, myrha, bazalka, mäta, citrónová tráva
4. Prvok KOV
Prvok KOV má na starosti:
hrubé črevo (05.-07. sila) (17.-19. slabosť)
pľúca (03.-05. sila) (15.-17. slabosť)
koža, nos (čuch)
obilniny – ryža, naturálna ryža, jačmeň, ovos, ovsené vločky
strukoviny – biela fazuľa
zelenina – daikon (biela reďkovka), cesnak, jarná cibuľka, surová cibuľa, kaleráb, zeler, petržlen (nasolené na 20-30min.)
tepelná úprava – dlhšie varenie nad 20min.
chuť a farba – pikantná; sivá, biela, zlatá, strieborná, kovová
riasa – Hijiki
čaj – z mletého čierneho korenia, mätový čaj
bylinky – pažítka, chren, šalvia, kôpor, mladé lístky brezy, žerucha
sušené bylinky a korenie – rasca, saturejka, ostré kari korenie, chilli, čerstvý aj sušený zázvor, oregano, zelené korenie, rozmarín, horčica
hudba – Vivaldi, Mozzart
éterické esenciálne oleje: šalvia, eukalyptus, borovica, tea tree, tymián, breathe, santalové drevo, kadidlo, mäta,
5. Prvok VODA
Prvok VODA má na starosti:
močový mechúr (15.-17. sila) (03.-05. slabosť)
obličky (17.-19. sila) (05.-07. slabosť)
kosti, uši (sluch), vlasy
obilniny – tmavá pohánka, čierna ryža
strukoviny – tmavá fialová až čierna fazuľa alebo fazuľa azuki, šošovica, čierna sója
zelenina – fazuľové struky, čierna reďkovka, čerstvý ligurček (magy), olivy, špargľa, čierna repa
ovocie – černice, čučoriedky, čierna ríbezľa tmavá slivka, slivky umeboshi
tepelná úprava – dlhé pečenie, zapekanie
chuť a farba – jemne slaná; tmavá až čierna, tmavomodrá, tmavohnedá, tmavofialová
riasa – Kombu
čaj – zo zázvoru s umeoctom, praslička, minerálna voda
doplňujúce – umeocot, soľ, miso, sójová omáčka, jalovec, čierny sezam
hudba – Beethoven
éterické esenciálne oleje: céder, zázvor, materina dúška, citrónová tráva, borievka, cypress, citrón, onguard, kadidlo
Takže teraz vidíme, ako pôsobia obilniny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby – energeticky ovplyvňujú naše orgány a tým celé naše telo. Tí ľudia, ktorí nejedli ešte takéto potraviny – obilniny, nech si na začiatku urobia v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed, či večeru) zložené z potravín určitého elementu. Ak už toto majú zvládnuté, môžu prejsť na 5dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok).
Recepty na inšpiráciu:
Začína sa vždy v pondelok od prvku DREVO. Celý týždeň sa nejedia žiadne iné potraviny okrem uvedených, žiadne sladkosti, ani tuky, oleje alebo ovocie. V priebehu očisty sa môžu konzumovať semienka (sézam, tekvica, slnečnica) ale maximálne 2 až 4 polievkové lyžice za deň.
Takto by mal vyzerať prvý deň: uvarí sa 500g špaldy alebo raže, k tomu sa dá na tanier naparená brokolica a kyslá kapusta. Obilnina a zelenina je pokvapkaná jablkovým octom alebo citrónovou šťavou. Takéto zloženie jedla sa konzumuje celý deň v rôznych kombináciách so zeleninou z prvku DREVO.
1.DEŇ
ráno: kyslá kapustová polievka s brokolicou
(veľmi krátko varená kyslá kapusta s bobkovým listom, ochutená jablkovým octom, brokolica len naparená v horúcej polievke)
desiata: polievka z rána s pridaním uvarenej raže
obed: raž s brokolicou a napareným kelovým listom, lístky čerstvého skorocelu
(uvarená raž s riasou Wakame, ochutená jablkovým octom, podávať s naparenou brokolicou a kelovým listom)
olovrant: porcia buď ako na desiatu, alebo ako na obed, či večeru
večera: raž s napareným kelom a kyslou kapustou, lístky čerstvého skorocelu
– celý deň popíjať čaj z plodov dráču obyčajného (varí sa dovtedy, kým plody neklesnú na dno)
– nosiť zelené oblečenie, využívať aromaterapiu s éterickými olejmi, chodiť do prírody
– po celú noc mať priložený termofor na pravej strane, tam kde je pečeň
Na druhý deň sa pokračuje prvkom OHEŇ, čiže sa uvarí pohánka s kukuricou v pomere 1:1, k tomu sa pridá napr. nasucho opražená mrkva s paštrnákom a opraženým sézamom.
2.DEŇ
ráno: cviklovo – mrkvová polievka (nasucho opražená nastrúhaná cvikla a mrkva, potom uvarená a ochutená praženou morskou riasou Nori)
desiata: polievka z rána s pridaním uvarenej opraženej kukurice s pohánkou
obed: kukurica a pohánka s mrkvou a paštrnákom, lístky čerstvej púpavy (nasucho opraženú kukuricu a pohánku opláchnuť, uvariť, podávať s nasucho opraženou nastrúhanou mrkvou a paštrnákom a nad plameňom opraženou riasou Nori)
olovrant: porcia buď ako na desiatu, alebo ako na obed, či večeru
večera: kukurica s pohánkou, mrkvou a cviklou (všetko nasucho opražiť a uvariť, nakoniec pridať na tanier opraženú riasu Nori)
– celý deň popíjať uvarený čaj z nasucho opražených sézamových semienok (varí sa dovtedy, kým
sézamové semienka neklesnú na dno)
– nosiť červené oblečenie, využívať aromaterapiu s éterickými olejmi, vytancovať sa, alebo
saunovať
Na tretí deň sa pokračujem prvkom ZEM – uvarí sa pšeno alebo ovos, k tomu sa tu môžu dať hrozienka a škorica (na sladko) alebo uvarené hokkaido, karfiol, či iná zelenina z tohto prvku, jemne to ochutiť Johsen Shoyu – sójovou omáčkou, ktorá keď je kvalitná, dodá sladkú chuť.
3.DEŇ:
ráno: cibuľovo – karfiolová polievka (variť min. 45min. s riasou Arame, nakoniec ochutiť sójovou omáčkou)
desiata: polievka z rána s pridaním uvareného pšena
obed: ovos s tekvicou a cibuľou (uvarený ovos s riasou Arame, dlho varená tekvica s cibuľou, ochutená sójovou omáčkou)
olovrant: porcia buď ako na desiatu, alebo ako na obed, či večeru
večera: ovos s cibuľou a kapustou (uvarený ovos s riasou Arame a dlho varenou zeleninou so sój. omáčkou)
– celý deň popíjať uvarený čaj z feniklu (variť 20min.)
– nosiť žlté oblečenie, využívať aromaterapiu s éterickými olejmi, hrať sa s deťmi, spoločenské hry
Štvrtý deň patrí prvku KOV, čiže sa uvarí ryža alebo jačmenné krúpy spolu s kari korením, k tomu zelená cibuľka alebo reďkovka, či kaleráb. Opäť sa všetko v priebehu dňa kombinuje v rámci prvku KOV.
4.DEŇ
najlepšie začať deň klystírom a až potom raňajkovať
ráno: petržlenovo – zelerová polievka (variť max.10min. s riasou Hijiki a rascou)
desiata: polievka z rána s pridaním uvarenej ryže
obed: jačmeň s bielou reďkovkou a kalerábom (uvarený jačmeň s riasou Hijiki a ostrým kari korením, mierne uvarená biela reďkovka v saturejke, nastrúhaný surový kaleráb a zasolený na 20min.)
olovrant: porcia buď ako na desiatu, alebo ako na obed, či večeru
večera: ryža s petržlenom a čiernou reďkovkou (uvarená ryža s riasou Hijiki a ostrým kari korením, mierne uvarený petržlen v saturejke, nastrúhaná surová čierna reďkovka a zasolená na 30min.)
– celý deň popíjať uvarený čaj z mletého čierneho korenia
– nosiť biele oblečenie, využívať aromaterapiu s éterickými olejmi, pracovať s peniazmi
Prichádza piaty deň a prvok VODA, kde na obličky a močový mechúr dobre pôsobí fazuľa. Uvarená fazuľa sa preloží napr. do jánskej misy, na vrch sa nakrája reďkovka, ochutí sa umeoctom a dá na 10 – 20 min. zapiecť do rúry.
5.DEŇ
ráno: reďkovkvá polievka s fazuľkou azuki (variť max. 20min. s riasou Kombu)
desiata: polievka z rána
obed: fazuľka azuki so šošovicou, čiernou reďkovkou a čerstvým ligurčekom (uvarená fazuľka s riasou Kombu ochutená umeoctom, zmiešaná s nastrúhanou surovou mrkvou a nakrájanou reďkovkou, všetko spolu zapečené v rúre na 30min.)
olovrant: porcia buď ako na desiatu, alebo ako na obed
večera: totožná s obedom
– celý deň popíjať uvarený čaj zo zázvoru ochutený umeoctom
– nosiť čierne oblečenie, využívať aromaterapiu s éterickými olejmi, urobiť si teplý kúpeľ
– po celú noc mať okolo obličiek-krížov omotanú deku, alebo hrubý šál, na nohách ponožky
Pri tejto očiste sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch a tie sa môžu v rámci toho prvku ľubovoľne kombinovať. Takouto očistou sa prečistí a zharmonizuje všetkých 5 elementov a ak sme sa už rozhodli ju robiť, musíme ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky – orgány trpieť.
Po očiste 5 elementov máme krásne uprataný organizmus – celý 5 izbový byt a nielen jednu izbu.
Myslime vždy na to, že čo do seba dáme, to nás tvorí a ovplyvňuje, lebo všetko, čo do tela vstupuje (jedlo, voda…), nás má vyživovať a zároveň čistiť, ale ak to nerobí, je to pre nás pomalý jed, na ktorý potom zomierame.
Dnes ľudia nezomierajú na starobu, ale na chorobu. Dnes sa väčšinou nerodia zdravé deti, ale hneď po narodení dostávajú „nálepku“: je to alergik, astmatik, cukrovkár, celiatik….
Preto sú pravidelné očisty najmä pečene a hrubého čreva veľmi dôležité.
Zdravie máme vo vlastných rukách.
Výborné je tiež používať prírodné esenciálne oleje: Esenciálne oleje: Balíček Domáci Rodinný lekár