Čínska Medicína hovorí, že leto patrí pod Element Oheň, kde patria orgány Srdce a Tenké črevo.
Obdobie leto (16.5 – 27.7)
Element Oheň:
Hlavný orgán: Srdce (JIN) (11-13hod)
+ Osrdcovník (pericard /obal srdca) (19-21hod)
a vedľajší orgán: Tenké črevo (JANG) (13-15hod)
+ Trojitý žiarič (ohrievač) (21-23hod)
a tiež sem patria:
❖ Cievy, pružnosť ciev,
❖ Krv, tok krvi, cirkulácia krvi v tele
❖ Mozog, myseľ
❖ Štítna žlaza,
❖ Psychické funkcie,
❖ Cnosti: Láska
❖ Schopnosti: duchovné uvedomenie
❖ Zvuk: Smiech
❖ Telo: pulz, žľazy s vnútornou sekréciou, POT – najmä v podpazuší,
❖ Sústava: endokrinná, nervová,
❖Vývod na tele: Ústa: reč a artikulácia. Jazyk. Na jazyku sledujeme telo jazyka, farbu jazyka a povlak jazyka.
● špička jazyka – Srdce
● koreň jazyka – Obličky, Močový mechúr, Tenké a Hrubé črevo, u žien aj maternica
❖Kondíciu vidno na tvári: na špičke nosa, rohovka, kútiky očí, vonkajšie ucho, Chĺpky a farba tváre.
❖Zmysly: hmat,
❖Chuť: horká, (horké kakao, aj horúca voda) Rozoznávanie chutí,
❖Energia: rozsiahla, rast, expanzia,
❖Smer: Juh,
❖ Pozitívne Emócie: radosť, smiech, hravosť, šťastie, láska, V srdci má vládnuť Radosť 🙂
❖ Negatívne Emócie: hystéria, urozprávanosť, hašterivosť, nenávisť, stres
❖Klíma: teplo,
❖Farba: červená, oranžová, ružová, červenofialová (nebíčkovomodrá, svetlozelená).
❖Čas v priebehu dňa: obed
❖ V období života človeka: dospievanie
❖ Ročné obdobie: Leto
Orgánové hodiny tela: srdce od 11 – 13 hod, tenké črevo od 13 – 15 hod
od 19 – 21 hod osrdcovník a krvný obeh, od 21 – 23 hod Trojitý ohrievač
Srdce
Srdce má orgánové hodiny od 11 – 13 hod, v tomto období by ste nemali jesť, lebo vtedy ochudobňujete srdce o energiu, pretože energia tela sa presúva do žalúdka na trávenie potravy. Ak sa vám dá, presuňte si obednú prestávku na 13 hod (práve vtedy začína obdobie tenkého čreva a živiny z jedla sa vám lepšie vstrebajú)
Srdce sa považuje za vládcu všetkých orgánov, je sídlom vedomia a psychiky. Kontroluje jang celého tela.
Poháňa a rodí krv, riadi spánok, najmä schopnosť zaspať (ak niekto nemôže zaspať, je to problém srdca, ak
zaspí a budí sa, je to problém pečene).
Srdce reguluje cikuláciu kri v tele, kontroluje vedomie, dušu, spánok, pamäť, myseľ a emócie.
Ďalej pod túto fázu patrí aj jas očí, bdelosť, riadenie ducha – prejav, vzhľad.
Problémy so srdiečkom sa začnú prejavovať potením pod pazuchami.
Vedeli ste že srdce:
● Srdce urobí 110 000 úderov denne,
● 40 000 000 úderov za rok.
● Za hodinu vyprodukuje toľko energie, koľko je potrebné k zdvihnutiu 800 kg koňa 1m nad zem.
● Má 60x vyšší ellektrický impulz ako mozog
● Má 5 000x väčší magnetické pole ako mozog.
● Je to silný zosilovač elektromagnetického poľa.
● Srdce má 40 000 neurónov a posiela do mozgu oveľa viac informácií ako mozog srdcu.
● Cievy – sú v súčte dlhšie ako 90 000 km a Zem by obopnuli dookola 2x.
Diagnostika z tváre
Špička nosa: srdce
● Kožné zmeny na nose a jeho okolí – opuchy, výrazné pigmentačné zmeny alebo deformácie poukazujú na činnosť srdca.
● Viditeľné krvné kapilárky (kožné krvné cievky) a ich praskanie – môže poukazovať na vysoký krvný tlak alebo poruchy srdcovocievneho systému.
● Rozšírené žilky v okolí nosa – môžu poukazovať na vysoký krvný tlak, nesprávnu funkciu srdca.
● Do široka rozložený ( naakumulovaný ) nos je dôkazom toho, že aj srdce bude pravdepodobne rozšírené .
● Červené sfarbenie nosa je dôkazom preťaženosti srdca .
● Ryha na konci nosa – v jeho strede – je znamením šelest na srdci .
Prejavy, ktoré spôsobuje srdce v neharmónii až ochorení:
Srdce: Búšenie srdca, krátky dych pri námahe, bledá tvár, psychická únava, depresia, spontánne potenie pod
pazuchami, napätie v okolí srdca, pocit chladu – studené ruky a nohy (pasívny chlad z neprekrvenia), bledá
tvár, tmavé pery, mierne fialové pery, bledá pleť, motanie hlavy, nespavosť, veľa snov, zlá pamäť, úzkosť,
ľakavosť, sucho v ústach a hrdle
Stagnácia krvi v srdci: búšenie srdca, bodavá pichavá bolesť v hrudníku (angína pectoris), pocit ťažoby na
hrudi alebo zovretie hrude, zmodranie pier a nechtov, studené ruky , tromby, zrazeniny
Kolaps srdca: búšenie srdca, motanie hlavy, výdatné potenie, depresia, bledá tvár, napätie v oblasti srdca,
zmodranie pier, šedivo-biela farba pleti, kóma
Prázdnota jin srdca s prázdnou horúčosťou (priame ochorenie orgánu srdce so zápalom – dlhodobý stav)
búšenie srdca, motanie hlavy, nespavosť, veľa snov, zlá pamäť, úzkosť, ľakavosť, nekľud, pocit horúčosti,
večerné sucho v ústach a hrdle, smäd a chuť piť po malých dúškoch, červené líca, nočné potenie , horúčosť za
hrudnou kosťou, horúčosť na dlaniach a spodkoch nôh (nazýva sa to horúčosť piatich sŕdc)
Zapálené hlieny v srdci: búšenie srdca, smäd, nepokoj, nervozita, nespavosť, tlak na hrudi, tmavý moč,
vykašlievanie hlienov, chrapot v hrdle, horká pachuť, duševná zmätenosť, nesúvislá reč, nekontrolovaný
smiech, plač, mrmlanie, krik, mánia, depresia, zraňovanie iných
Tenké črevo
Tenké črevo má orgánové hodiny od 13 – 15 hod, práve v tejto dobe sa odporúča obedovať, aj kvôli lepšiemu vstrebávaniu živín.
,,Doslova sme to, čo jeme, v zdravom čreve zdravý duch”
Tenké črevo je jednou z častí nášho tráviaceho traktu. Pred ním nájdeme žalúdok a za ním nasleduje hrubé črevo.
■ Tenké črevo meria u dospelého človeka 6-7 m, hrubé črevo len 1,5 m
■ Tenké črevo má zásadité (alkalické) pH a trávenina, z ktorej vstrebávame živiny v tenkom čreve potrebuje pH 8,2-8,4.
■ Tenké črevo je zvnútra pokryté klkmi, výčnelkami, vďaka ktorým je jeho vnútroná plocha veľká približne 200 m2, čo približne plocha tenisového ihriska! vďaka čomu sa zväčšuje plocha, cez ktorú vstrebávame živiny
■ Až 90% živín vstrebávame práve v tenkom čreve
■ Jedlo, ktoré sme skonzumovali, pobudne v tenkom čreve 1-4 hodiny.
■ Tenké aj hrubé črevo fungujú za pomoci hladkého svalstva, ktoré posúva potravu, častokrát aj proti gravitácii.
■ Počas života prejde naším tráviacim systémom viac ako 50 ton jedla!
■ o Crohnovej chorobe sa hovorí aj ako o požiari v črevách
Diagnostika z tváre
Čelo: tenké črevo
● Začevenanie alebo suchá, šupinatá pokožka – je prejavom nedostatku tekutín v zažívacom trakte.
● Akné – v tejto zóne predstavuje zažívacie ťažkosti (nedostatočné vyprázdňovanie – intoxikácia).
● Hlboké vrásky asi v strede čela (ktoré nie sú procesom prirodzeného starnutia) – môže naznačovať
poruchu funkcie čriev z nesprávnej životosprávy.
Máte problém s nadúvaním, trávením, vstrebávaním živín, potravinové alergie, zápaly čreva, Cronovu chorobu…
Je to signál, že srdce je ohrozené máte sa viac o seba starať a hýčkať si svoje srdiečko.
Ak máme zápaly tenkého čreva, to sa môže presunúť na zápal močových ciest. Preto u ľudí, ktorí majú časté problémy s ochorením močových ciest, sa treba pozrieť aj na tenké črevo.
Prejavy, ktoré spôsobuje tenké črevo v neharmónii až ochorení:
Zápal z horúčosti: nekľud, nespavosť, bolesť v krku, hluchota, pocit horúčosti v hrudi, bolesť brucha, smäd s
chuťou na studené, tmavý moč – malé množstvo, pálivá bolesť pri močení
Chlad v tenkom čreve: tupá bolesť brucha, tlak robí dobre, chuť na horúce nápoje, škvŕkanie v bruchu, hnačka,
bledý moč v hojnom množstve, studené končatiny
Zauzlenie čreva: prudká bolesť brucha, tlak na brucho je nepríjemný, nafúknutie, zápcha, zvracanie, škvŕkanie
v žalúdku, meteorizmus (plynatosť)
Parazity v tenkom čreve: bolesť a nafúknutie brucha, pachuť v ústach, matná pleť
Hlísty a škrkavky – bolesť brucha, zvracanie, studené končatiny, svrbenie konečníka na večer
Machovec – chuť na neobvyklé veci
Pásomnica – neustály pocit hladu
Protiparazitárna očistná kúra by mala trvať aspoň 3 mesiace. (pre očistnú kúru píšte email: info@lenkaslnieckova.sk)
Čínska Medicína, Leto a strava podľa ELEMENTU OHEŇ
Leto sa v čínskej medicíne nazýva fáza (element) Oheň. Je to trefné pomenovanie podľa prírodného živlu.
V roku predstavuje túto fázu druhá polovica mája, jún a júl.
V tomto období sú v najväčšj aktivite orgány SRDCE a TENKÉ ČREVO. Ale aj PERICARD A TROJITÝ OHRIEVAČ. Tieto orgány sa v našej medicíne takmer neriešia.
Pericard sa v západnej medicíne nazýva Osrdcovník. Je to blanovitá ochrana srdca. Je to sídlo našich emócií.
Jeho úlohou je chrániť srdce od prílišných emócií. Keď zažijeme príliš silné negatívne emócie, tak tie najprv zadrží pericard a nezrania hneď napriamo srdce.
Trojitý ohrievač je pomyselný orgán, ktorý spája tzv. spodný, stredný a horný ohrievač. Po slovensky to znamená spodná časť trupu, stredná a horná. Tu sú vlastne uložené naše najhlavnejšie orgány a tieto musia byť
navzájom prepojené a vzájomne spolupracovať. Trojitý ohrievač zodpovedá za správny kolobeh všetkých tekutín a štiav v tele. Súvisí s endokrinným systémom, podporuje látkovú výmenu, reguluje dýchanie, trávenie,
vylučovanie .
V lete dosahuje energia svoje maximum. Cítime to z prírody, zvierat aj ľudí.
Preto nás láka pobyt v prírode, či pri vode, pretože podvedome cítime pozitívnu energiu, ktorou sa dokážeme nabiť. Aj ľudia sú príjemnejší, otvorenejší a milší. Leto otvára naše srdiečko 🙂
Slnko nám dopĺňa vitamín D a tvorí sa nám látka serotonín, ktorá zodpovedá za našu pozitívnu náladu. Preto je úžasné to využiť a tráviť na slniečku čas.
Avšak slniečko je v lete naozaj silné ako oheň . Preto je lepšie tráviť čas na slnku ráno, či večer. Cez obed si radšej oddýchnite od slnka. Práve z tohto dôvodu v južných krajinách Európy funguje tzv. obedná siesta.
Veľká horúčava v lete silno pôsobí na naše srdce a tí ľudia, ktorí majú srdce a cievy preťažené, môžu v tomto čase aj skolabovať. Orgánové hodiny srdca sú medzi 11-13 hodinou. Preto ľudia, ktorí majú rôzne patológie so
srdcom a cievami, by si mali v tomto čase oddýchnuť, najlepšie pospať.
Orgánové hodiny tenkého čreva sú od 13-15 hod. V tomto čase je úžasné obedovať, lebo vtedy sa všetko najlepšie vstrebe do nášho tela.
Tenké črevo má na starosti vylučovanie- oddeľovanie čistého od nečistého, transformáciu vody a tiež termoreguláciu – vnímanie tepla a chladu. Tenké črevo sa tiež podieľa na tvorbe krvi. Keď je tenké črevo
zapálené, čiže v tenkom čreve je horúčosť, spôsobuje to rôzne autoimunitné ochorenia ale tiež časté zápaly močového mechúra.
Odporúčané a posilňujúce potraviny pre Element Oheň: Srdce a Tenké črevo
Odporúčané jedlá majú podporujúcu jemne horkú chuť, červenú farbu.
Tepelná príprava a úprava – nasucho praženie, smaženie, blanšírovanie, vysoké teploty na veľmi krátky čas, krátke vyprážanie. Na tanieri by mal byť vždy veľký podiel surovej zelniny.
chuť a farba – jemne horká, červená
Zelenina – paštrnák, osmažená mrkva a smažená vňať z mrkvy, cvikla, čínska kapusta, ružičková kapusta, červená paprika, artyčok, čakanka, rukola, mangold
Obilniny – pohánka, amarant, quinoa, žito, gilovaná kukurica, klíčky
Mäso – jahňa, koza, baran, ovca, grilované mäso
Strukoviny – červená fazuľa, červená šošovica, klíčky
Korenie – červená paprika, pražený nelúpaný sézam
Bylinky – žihľava, medovka, rozmarín, púpava, žerucha, vňať z mrkvy, bazalka, tymián, kurkuma, mak, oregano, šalvia, koreň lopúchu, majorán
Mliečne výrobky – kozie mlieko, kozí syr, ovčí syr
Ovocie – grapefruit, baza, červená dyňa, dula, červené jablko
Riasy: Nori, pražená morská riasa
Nápoje – čaj Bancha, pu-erh, tuo-cha, čierny čaj, zelený čaj, čaje všeobecne,
plzeňské pivo, horúca voda.
Nevhodé jedlá !!! Nadmerná konzumácia ťažkých a tučných jedál ako mäso, trdé syry, vajcia, ale aj nadmerná konzumácia orechov. Korenisté jedlá s veľkým množstvom prísad, alkohol, káva, jedenie neskoro večer, alebo príliš veľké porcie (môžu viesť k nespavosti a rozrušeniu počas dňa).
ČO MÁME JESŤ V TOMTO OBDOBÍ:
Vyhýbame sa jedeniu v období od 11-13hod, (platí na zimný čas) keďže vtedy je obdobie srdca a tým by sme srdiečko obrali o energiu. Jeme o 13hod keď začne obdobie tenkého čreva a začne nám potravu lepšie tráviť.
Nechodíme na nepríjemné pracovné obedy, sústredíme sa na lahodnosť pokrmu a dobre žujeme každé sústo. (aj 50x)
Keďže je už horúco, môžeme jesť viac ochladzujúcej a surovej stravy. Zaraďujeme veľa zeleniny a ovocia, ktoré môžeme jesť buď surové alebo len jemne tepelne upravené. Môžeme si dovoliť jesť aj citrusové ovocie.
Ale v zásade nepochádza od nás. Preto ak ho nebudete nikdy jesť, nič sa nestane. Inak citrusy veľmi ochladzujú a nie je vhodné ich jesť v chladnom či úplne zimnom období.
Môžeme si robiť ovocné či zeleninové šťavy, alebo smoothie. Ale nerobte si ho na raňajky. A nerobte si ho často, lebo častou konzumáciou si do tela dodávate extrém potravín, extrém chladu a vetra. Po dlhodobom
konzumovaní smoothie sa vám vytvoria chladové a veterné symptómy.
Pokiaľ by vám bola zima i v lete, jedzte viacej tepelne upravenej stravy.
Zimomraví ľudia, ak chcú zjesť na obed šalát, najprv si musia dať teplú polievku, pretože by im nemusel žalúdok surovú zeleninu dobre stráviť.
Stále raňajkujeme teplé obilninové kaše, ale môžeme použiť najochladzujúcejšie obilniny, ktorými sú: Pšenica, Pšenica jednozrnka, Pšenica dvojzrnka, Špalda, Raž, Kamut.
Jeme menej vyprážané a pečené jedlá, pretože tieto nás veľmi zohrievajú a bolo by nám ešte teplejšie. Aj mäso obmedzujeme, lebo to má tiež zahrievajúcu energiu. Preto ho jeme len občas. Bielkoviny konzumujeme radšej v podobe strukovín či v iných formách (obilniny, tofu výrobky a pod.).
Ľudia, ktorí majú v sebe veľa horúčosti a majú problémy so srdcom, sa po požití mäsa, veľa kávy, či alkoholu v horúcom období, dostávajú do agresivity.
Pomôckou sú červené potraviny. Červené drobné ovocie aj zeleninku zaraďujte do jedálnička vo veľkej miere.
Jedzte hlavne potraviny z obdobia jari a leta, ktoré nás budú harmonizovať aj jemne ochladzovať:
JAR: Raž, špalda, pšenica,
Pór, paštrnák, paradajky, cuketa, špenát, petržlen, olivy, brokolica, baklažán, topinabur, zeler, cvikla,
Jablká, marhule, čerešne, grapefruit, pomelo, hrozno, kiwi, ananás, citrón, mandarinka, pomaranč, broskyňa,
hruška, slivky, jahody, liči, kustovnica, mango,
Fazuľa mungo, fazuľa adzuki,
Syr kravský, maslo, smotana, jogurt, kozí a ovčí syr,
Kuracia pečeň, hovädzia pečeň, zajac, úhor, makrela, homár, chobotnica, pstruh, krab, mušle, ustrice, rak,
Škorica, píniové semiačka, sézam,
Všetky druhy rias,
Hnedý cukor,
Mäta pieporná,
Koreň rebarbory, štiavec tupolistý, kyslička obyčajná, žerucha, pažítka, huby Hliva ustricová, Reishi,
Hericium,Chaga-Rezavec škvrnitý,
Čierny čaj, zelený, oolong čaj, biele víno, červené víno, ružové víno
Všetky druhy octov
ÚPRAVA STRAVY: RÝCHLA PRÍPRAVA, HORÚCI OLEJ, TEPLOVZDUŠNE
LETO: Čakankový koreň, púpava, lotosový koreň, šalát, špargľa, ružičkový kel, zeler, paprika
Vodný melón, žltý melón, longan, čučoriedky, hrušky, černice,jablká,jahody, čerešne, brusnice, citrusové ovocie
Raž, pšenica, červená ryža
Fazuľa mungo, fazuľa adzuki, šošovica, fazuľa
Kravské mlieko, ovčie a kozie mlieko, ovčí a kozí syr
Žĺtko
Mandle, tekvicové semiačka
Kardamón, chilli papričky, škorica, koriander, rasca, kari, paprika, sladká paprika, šafrán, kurkuma
Bazalka,púpava-koreň, majoránka, rozmarín, tymián
Obilninová káva, káva, zelený a biely čaj, čierny čaj, oolong čaj, kakao, whisky, brandy, koňak, šampanské
Soľ
Huby reishi, coriolus, poria, naše letné huby
ÚPRAVA STRAVY: OTVORENÝ OHEŇ, RESTOVANIE NA WOKU, POUŽITIE KORENÍN
V lete je fantastické stravovať sa vonku, potraviny upravovať rýchlo a jednoducho. Tým nič nepokazíte. Výborné sú polievky.
Vyhýbame sa častému grilovaniu, lebo to je Horúčosť do tela a keďže vonka je horúčosť, môžeme si privodiť ťažkosti so srdcom a tenkým črevom.
Harmonizujúca chuť tohto obdobia je chuť HORKÁ. (ako čakankový šalát)
Nezabudnite v lete dostatočne piť!!! Piť ale neznamená napiť sa naraz veľmi veľa vody. Keď už sme smädní, sme dehydrovaní. Vyhýbať sa káve.
AKO SPRÁVNE PIŤ: Pijeme celý deň po troškách, aby sa tekutina dokázala pomaličky vstrebať do buniek.
Ak sa napijeme veľkého množstva naraz, tekutina cez nás rýchlo prejde a všetko vycikáme. V bunkách nezostane buď nič, alebo veľmi máličko. Pijeme tekutinu, najlepšie čistú vodu, alebo s ovocnou šťavou, v izbovej teplote alebo teplú.
Nepijeme vodu veľmi studenú, či vodu s ľadom. Je to extrém chladu a i keď je vonku teplo, naše telo stále funguje na teplote 35-37 stupňov. Pri požití príliš ľadovej vody sa musí telo najprv vysporiadať so zohriatím
požitej tekutiny a až potom sa venuje tráveniu. Dokonca nám to môže spôsobiť až hnačku či zvracanie.
Zmrzlina – jedzte ju zriedka, nie často. Tí, ktorí majú v sebe veľa horúčosti, ju budú znášať dobre, tí, ktorí majú v sebe veľa chladu, z nej môžu mať zdravotné problémy. Veľmi ľahko vie privodiť vredy na žalúdku.
Káva – harmonizuje srdce. Jedna káva denne je v poriadku. Ak pijete dostatok vody a nemáte horúčosť a zápaly v tele. Všeobecne káva na jednej strane energiu stimuluje a na druhej odoberá z našej vlastnej energie.
Ak máte problémy s fázou ohňa (nižšie popísané problémy), nepite
viacej káv, pretože napríklad pri vysokom tlaku ho ešte zvýši. Káva tiež vysúša. Obdobie ohňa všeobecne vysúša telo a tekutiny, preto vypite dostatok vody za kávou.
Dobrá a správne urobená KÁVA: čerstvá káva sa zomelie na ručnom mlynčeku, pridá sa kardamón (môže sa aj esenciálny olej, keď si prosíte píšte mi správu). Zaleje sa vodou v džezve. Káva sa musí 3x speniť. Penu pozbierame. Až potom sa môže podávať.
Alebo si kúpte Koťogo (v domácich potrebách, Metre).
Výborná zdravá alternatíva je čakanková, púpavová, alebo špaldová káva.
Úpal
pri úpale s horúčkou môžeme používať vývary z ochladzujúcich obilnín (z pšenice, špaldy, raže, jednozrnky, dvojzrnky, kamutu) , z ovocných šťiav a keď horúčka ustúpi ešte môžeme použiť do jedál potraviny z tohto obdobia, ktoré ešte postupne telo ochladia. Výborný je esenciálny olej Pepermint (ak si prosíte, kontaktujte ma)
Črevné problémy na dovolenke – môžu byť spôsobené jedlom v cudzích krajinách. To čo miestnym nemusí uškodiť, lebo sú na to zvyknutí, nám môže ublížiť. Tiež to môže byť slabšou hygienou, ale i vodou z bazéna,
kde sa nedodržiava 100%-ne hygiena. Neprehĺtajte vodu z bazéna!
Keď už začneme hnačkovať či zvracať, pomôže dobrý alkohol na dezinfekciu. Detičkám môžeme podať kvapky či sirupy z lekárne na prírodnej báze. Výborný je esenciálny olej Zengest (ak si prosíte, kontaktujte ma). Z prírodnej liečby úžasne pomáhajú slivky.
Aj naše sú veľmi kvalitné. Úplne TOP sú slivky UMEBOSHI. Slivky dokážu okamžite harmonizovať žalúdok a celú črevnú mikroflóru. To znamená, že pomôžu aj v prípade hnačky až kataru, ale i v prípade, že sa nemôžeme
vyprázdniť.
Slivka umeboshi dokáže už po požití jednej slivky okamžite zastaviť aj silný katar. Tieto slivky sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Väčšinou v zaváranej forme. Senzačne pomôže aj ocot –
umeocot, vyrobený zo sliviek umeboshi.
Umeocot je výborný po veľkom športovom výkone, kedy sa vyplavuje kyselina mliečna. Dá sa vypiť za lyžičku octu a zapiť vodou. Ten stiahne kyselinu mliečnu zo svalov a nevytvorí sa svalovica. A tiež sa dá pridať do
kúpeľa na uvoľnenie svalov.
Patologická Horúčosť v tele
Zlým stravovaním sa stáva, že jedlo v nás kvasí, zahrieva sa a vytvára škodlivinu horúčosť. Horúčosť sa vytvorí aj pri stagnácii energie. Energia stojí, oblasť blokády sa začne zahrievať. Táto horúčosť následne spúšťa
zápalové procesy, z ktorých máme zdravotné problémy. Z tepla vznikne horúčosť a následne reaktívna horúčosť. Aj samotné srdce či tenké črevo dokáže v neharmónii vytvoriť túto škodlivinu.
Horúčosť do nás ale môže vniknúť aj z prostredia, kde je veľmi horúco, či z podnebia, alebo sa môže v nás vytvárať od narodenia:
Horúčosť sa vytvára v človeku konštitučne (narodí sa s týmto patogénom), ale tiež dokáže vniknúť do tela vonkajšími vplyvmi (priveľká horúčava von, chemoterapia, elektrosmog, alkohol, fajčenie,pálivé jedlá )
Horúčosť napáda výživu tkanív, orgánov, spôsobuje nepokojného ducha Shen, stagnácie a blokády krvi, vysušovanie tkanív, vlasov, nechtov, popáleniny, úpal. Z neriešenej horúčosti vzniká reaktívna horúčosť,
ktorá vytvára nádory, rýchle bujnenie buniek, zmenu štruktúry DNA, autoimunitné ochorenia.
Horúčosť páli, stúpa, rozptyľuje žiar, zraňuje tekutiny, poškodzuje orgány a najhlbšie štruktúry tela,
dvíha vietor- vytvorí ďalšiu škodlivinu VIETOR a spôsobuje hnisavé vyrážky
Ovplyvňuje spánok, spôsobuje trombózy, zápaly žíl, infarkt, krvácanie, veľmi silnú menštruáciu, demenciu, hystérie.
Ďalej sa horúčosť prejavuje potením, červenou tvárou, či lícami, nekľudom a podráždením.
V ústach sa vytvára sucho, vysoká teplota alebo len mierna odpoludňajšia, potreba piť studené, srdečný nekľud, jazyk je červeny so žltým povlakom alebo úplne bez povlaku
Potraviny z fáze Ohňa využívame vo veľkej miere aj vtedy, keď máme zdravotné problémy s orgánmi a systémami, ktoré pod túto fázu spadajú.
Zdravotný stav má vždy prednosť pred ročným obdobím.
Takže ak máme problémy so srdiečkom, cievami, či tenkým črevom, v zime, môžeme i vtedy tieto potraviny, či bylinky využiť, aby sme tieto orgány zharmonizovali a podporili.
CELKOVÉ ZHRNUTIE, AKO ZHARMONIZOVAŤ FÁZU OHEŇ
- V letnom období jedzte v prevažnej miere potraviny z tohto obdobia
- Stravu odľahčite, varte si jednoduché, rýchlo upravené jedlá
- Využívajte slniečko s mierou a dobre sa ochráňte pri pobyte na slnku
- Ak už máte problémy so srdcom, cievami, či tenkým črevom, dajte sa detailne vyšetriť. A tiež na podporu využívajte potraviny z danej fázy – i za podmienok, že nie je letné obdobie.
- Ak máte vysoký krvný tlak, vyhýbajte sa jedlám údeným, veľmi mastným a veľmi slaným, obmedzte kávu i fajčenie.
- Na podporu orgánov z fáze ohňa používajte bylinky vyššie popísané
- Nejedzte príliš studené potraviny
- Na poludnie si doprajte oddych
- Naučte sa relaxovať (meditujte, doprajte si pohyb – stačí jemný, prechádzy v prírode), hoci v lete môžete fyzické aktivity zvýšiť
- Pestujte v sebe vľúdnosť k iným
Doplniť si do organizmu
- Vápnik (mak, sezam, chia semiačka)
- Zinok (tekvicové semienka, morské riasy)
- Znížiť kyslosť pH a dostať na zásadité pH, 8,2-8,4 na správne vstrebávanie živín v tenkom čreve 90%
- Dostatočné tráviace enzýmy pankreas, alebo doplniť. Doplnky vám viem objednať.
- Pomáha masáž brucha ( päť minút v smere hodinových ručičiek krúžte rukou okolo pupku ) .
- Doprajte si minimálne 3-krát do týždňa svižné cvičenie , beh alebo rýchla chôdza. Tým výrazne podporíte energiu srdca.
BYLINY VHODNÉ NA ZHARMONIZOVANIE :
SRDCE: Archangelika lekárska (krv), Arnika horská (prekrvenie), Bazalka pravá (znižuje krvnýtlak), Brečtan popínavý (rozširuje cievy), Čakanka obyčajná (posilňuje čchi srdca), Arónia (znižuje krv. Tlak), Pamajorán obyčajný (prekrvenie periférnych ciev, protikŕčový, angína pectoris), Dráč
obyčajný (znižuje kr. tlak), Galgán (angína pectoris), Chmeľ obyčajný (tíši ducha), Čistec lesný (tíši ducha, znižuje krvný tlak, zastavuje krvácanie, posilnuje srdce), Ríbezľa čierna (proti praskaniu ciev),
Pagaštan konský (prekrvenie, cievy), Imelo biele (znižuje krv. Tlak – treba užiť v malom množstve, je to sedatívum), Hloh obyčajný (Rozširuje cievy, posilňuje srdce, znižuje KT, protisklerotický, arytmia,
infarkt – používa sa kvet, listy aj plody), Jablčník obyčajný (cievy, obeh), Gingko dvojlaločné (rozširuje cievy, prekrvenie periférnych ciev), Schizandra čínska (stimuluje obeh, antistresová, zvyšuje
KT), Komonica lekárska (znižuje KT, prekrvenie srdca), Žihľava dvojdomá (antianemikum, kardiotonikum), Valeriána lekárska (tíši ducha), Krtičník hľuznatý (diuretikum – opuchy od srdca),
Medovka lekárska (sedatívum, búšenie, arytmia), Rozmarín lekársky (zvyšuje KT, prekrvenie panvy), Ľubovník bodkovaný (sedatívum) ! Po ľubovníku neísť na slnko – príde reakcia!, Mesačnica trváca (sedatívum, búšenie srdca, arytmia, angína pectoris, znižuje KT), Saturejka záhradná (znižuje KT, búšenie srdca), Srdcovník obyčajný (silné sedatívum, vysoký KT), Lastovičník väčší (rozťahovanie ciev), Šalvia červenokorenná (obeh, tíši ducha), Semiačka jujuby, Kôstky z ďatlí (čistia krv) – vysušiť, rozdrviť a robiť z toho čaj
PROTI PARAZITOM: Kurkuma, Zázvor, Vlašské orechy – šupka, Klinček, Grapefruitové semiačka, Granátové jablko, Tekvičné semiačka, Cesnak, Cibuľa, Chren, Dračia krv, Harmanček, Rakytník, Aníz, Dubová kôra, Kyslá kapusta, Oregano, Materina dúška, Mäta pieporná, Horec žltý, Palina, Zeler, Vratič (opatrne s ním, lebo je jedovatý, treba vedieť koncentráciu)
IMUNONUTRIČNÉ HUBY: Reishi (na srdce, pečeň, pľúca, slezinu, tíši ducha, krv, čchi, kašeľ, dušnosť), Hericium (pečeň, obličky, tíši ducha, trávenie, čchi, zápaly, je posilňujúci), Coriolus (slezina, srdce, vlhkosť, hlieny, tíši ducha, horúčosť), Poria (srdce, slezina, obličky, vlhkosť, tíši ducha – super je tiež pri opuchoch), Judášove ucho = auricularia (krv, sucho pľúc, spriechodňuje črevá, šľachy), Blazei (žalúdok, slezina, tenké črevo, hrubé črevo, hlieny, kŕče, červy), Pleurotus = Hliva ustricová (pečeň, žalúdok, slezina, vlhkosť, čchi, veterný chlad, parazity, cievy, šľachy)
Pre ženy je vhodné na energiu zdravotne vypiť deci kvalitného červeného vína (z hrozna, čiernych ríbezlí, arónie).
Ak sa chcete dozvedieť o zdravej výžive viac, nájdete v mojej eKnihe Umenie Zdravia. Prečítajte si úryvok tu: https://lenkaslnieckova.sk/umenie-zdravia/