Máj lásky čas a tiež sleziny

Mesiac Máj je Lásky čas, ako sa tomu milo hovorí.

Na úvod si zhrnieme v akých energiách sme v mesiaci máj 2024

Pozrime sa čo nám teraz dominuje a aké orgány treba posilniť:

Rok 2024 je rok Draka – energia žalúdka (ST). 2024 je Drevený Drak.

5.5 energeticky začalo Leto. Energetický cyklus  – energia OHEŇ.

LETO je doménou srdca (HT), tenkého čreva (Si), perikardu (PC-obal srdca), trojitého ohrievača (TE-nehmotný orgán ktorý prepája všetky orgány).

Máj je mesiac Hada – energia sleziny (SP). Obdobie od 6.5 – 5.6. patrí energii Hada čo znamená mesiac Sleziny (SP). (Zemský Had).

Slezina: kde to je a ako to bolí

Preto sa treba sústrediť na posilnenie týchto orgánov, aby boli funkčné a priechodné, dobre vyživené.

Verím, že ste stihli prísť na MOXU, alebo si aspoň stimulovať prechodový bod ST36 ako som Vám písala v emaily. Je to dôležité na posilnenie imunity, vitality a životnej sily v prechodovom období kedy sa Jar preklápa do Leta. Keď využijeme toto 2 týždňové obdobie tak budeme zdravší a budujeme si dobrú dlhovekosť.

Moxa and Moxibustion - Use, Effects and Benefits

Ďalšie takéto prechodové obdobie budeme mať až v októbri (24.10 – 6.11). Už teraz sa môžete ku mne objednávať na email info@lenkaslnieckova.sk

Však Moxu vieme použiť aj na vyživenie Sleziny a zahriatie vnútorného ohňa. Moxu si môžeme robiť v máji na meridiáne Sleziny pre lepšiu vitalitu.

A navyše tento rok 2024 má mesiac máj na Nebeskom kmeni Ji – čo reprezentuje Slezinu (SP) na nebesiach. Toto sa deje len raz za 60 mesiacov. Preto keďže je dvojitá Slezina (SP) tak máme jedinečnú šancu ju podporiť a harmonizovať. Tento mesiac vieme slezine extrémne pomôcť, ale aj uškodiť ak nebudete dbať na zdravotné princípy harmónie.

Ak sa slezina zraní, tak je ťažký návrat. Dbajte na svoje zdravie a svojich blízkych.

10 أعضاء داخلية , يمكن للإنسان البقاء على قيد الحياة حتى ولو تم ...

Prečo to robiť?

Lebo slezina (SP) extrahuje silu zo stravy, ktorá potom stúpa a pľúca (LU) môžu túto stúpajúcu energiu prijať a rozptýliť ďalej do systému.

Slezina patrí medzi Postnatálne centrum ktoré sa aktivuje po narodení človeka (to cez ktoré príjmame živiny so stravy). To aká je slezina silná, tak vieme extrahovať živiny zo stravy.

Ak je slezina slabá a zachladená, tak pociťujeme únavu, ťažobu na tele, hlieny, oslabený metabolizmus, oslabená imunita, slabé trávenie…

Slezina má tendenciu sa blokovať a nepracovať správne.

Je to ako keď sa hádže drevo do studenej a mokrej pece. To veľa tepla nedodá. A teplo je energia. Vnútornú piecku si musíme strážiť. Nezahlieňovať a nezachladzovať slezinu stravou, lebo sa zraňuje vnútorný hlboký Oheň. Môže to vyvolať ťažký patologický zdravotný stav. Nie surové šalátiky, ovocie. Najprv polievku. A šalát lepšie oblanšírovaný, 1-2 min naparený alebo podusený v kúsku vody. Alebo šalát k teplému pokrmu.

Musí byť správny tráviaci Oheň, aby slezina (SP) mohla pracovať správne. Ak nemá dostatok tepla zo stravy, ukradne energiu obličkách (Ki) a životná sila sa ochudobňuje a zmenšuje. Dbajte nech tráviaci oheň príjemne teplo hreje. Nech nebčí, ani nech nehasne. Vieme to ovplyvniť stravou.

Pílulas Litúrgicas: A história do culto a São João Batista: Natividade ...

Čo slezina neznáša?

  • studené, chlad
  • vybraté z chladničky
  • predmrazené a mrazené veci
  • sladkosti, koláčiky, cukríky
  • cukor – podvýživené telo si pýta sladké ! (niekto to môže dešiforvať ako sladkosti, ale NIE!!! Slezina si správne pýta: varená mrkva, hokaido tekvica, batáty, zemiaky…) A aj paraziti v tele a rakovinové bunky chcú k rastu čistý cukor zo sladkostí. Rozmyslite si aké bunky v svojom tele chcete chovať.
  • mliečne výrobky
  • surové ovocie a šaláty
  • neustále pojedanie niečoho
  • neustále premieľanie myšlienok v hlave
  • hladovanie (poškodí sa aj štítna žľaza)
  • stres, nepokoj, nadbytočné analýzy a neustále premýšľanie

Zmrzlina

Tento mesiac sa vyhýbať mliečnym výrobkom -zahlieňujú slezinu. (tvaroh, bryndza, jogurty, smotana, mlieko…). Vysadiť sladkosti!

Keď zachladíte slezinu a črevá môže byť hnačka z chladu. Napríklad po zmrzline, alebo ľadových nápojoch.

TIPY: Platí, že keď si dáte zmrzlinu tak aj kávu alebo čaj, alebo si pýtajte čistú horúcu vodu, ktorú budete pochlipkávať. Takto si nezachladíte organizmus a vychutnáte si aj zmrzlinu. Ale robte to len veľmi zriedka. Ak nechcete priberať a byť zahlienení. Napríklad v Číne robia aj vyprážanú zmrzlinu. Extrém+Extrém. Extrémny chlad-ľad, Extrémna horúčosť-fritovanie. A vtedy sa to tiež akoby ,,zneutralizuje“ pre organizmus. Môžete vyskúšať 🙂

Čo slezina miluje a ako ju podporiť v máji?

  • Slezina miluje sucho. Horká chuť vysušuje. treba ju pridať do stravy (čakanka, červený šalát radicchio, špargľa, horké šaláty, púpava…)
  • Slezina miluje prirodzene sladké (varená mrkva, hokaido, batáty…)
  • utišovať vietor mysle, aby nebol stres. Viac cítiť ako rozmýšľať.
  • trpezlivosť je dôležitá
  • keď cukor tak kvalitný – med, čakankový sirup, ďatlový sirup, trstinový alebo kokosový cukor
  • super je cukor v polysacharidoch – celé zrná obilnín, hrubé vločky, celozrnný chlieb, hrianky (Nie čerstvé šťavnaté pečivo ani mliečne výrobky- lebo vytvorí hlien a zabije slezinu hlienom)
  • zaradiť polysacharidy pšeno, slzovka, batáty, hokaido, zemiaky s rascou, červená šošovica. Obilniny ktoré zahrievajú slezinu: ovos, kukurica, raž (žito), amaranth. Obilniny ktoré ochladzujú slezinu by sme mali opatrne: pšenica, jačmeň. Vyhýbať sa pšenici tento mesiac!
  • Podporiť tráviaci oheň: pridať zahrievajúce koreninky a bylinky. Ale s mierou, lebo tento mesiac je veľa ohňa. Takže škoricu pridáme po troške, nie ako sme v zime pridávali vo veľkom. Skvelé sú aj tráviace bylinky fenikel, anýz, sladké drievko…
  • Mandarínková kôra pomáha pri hlienoch a na prekyslenie žalúdka (ST), reflux, hlieny, kašeľ, oddrhávanie… Pozor neužívať ju pre horúčosti (RE) napríklad ak je červená tvár, potenie v tvári, návaly, zápaly…
  • Odvlhčiť slezinu a odhlieniť organizmus: použi do pokrmov viac pšeno + slzovka v pomere 3:1 (pozor slzovku nesmú tehotné ženy, lebo v minulosti sa využíval pre potratový prostriedok, takže môže spôsobiť potrat. Je iba pre ženy ktoré nie sú tehotné). Pšeno môžu aj malé detičky – do polievky, ako kašu s vareným ovocím, alebo ako ,,pšenkoto“ (pšenové rizoto s varenou zeleninou a bylinkami)
  • Nechať slezine pokoj. Nepojedať stále niečo. Ideálne napiť sa, najesť sa a nechať slezine 4 hodiny pokoj. Neuždibuj! Nejedz pomedzi jedlá stále niečo. Nechajte slezinu v pokoji pracovať. Nechcete aby sa na vás slezina naštvala. Tiež keď vás niekto stále vyrušuje pri robote tak vás naštve, budete mať nervy a možno svoju robotu ani nestihnete dokončiť kým vám dajú robiť niečo ďalšie.
  • Dbať na pravidelnú stravu. 2 – 3 jedlá denne bohate stačia. Dbajte na pestrú stravu, obnovujte pravidelne svoj črevný mikrobióm. Týždenne by sme mali zjesť 30-50 druhov rôznych potravín.
  • Medzi jedlami iba vodu a čaj, bylinový nálev.
🧡V energii Leto ❤️ v máji a keď je teplé počasie môžeme pridávať viac čerstvej zeleniny. Skvelé je urobiť si bleskový fermentovaný šalát 🥗, alebo pokvapkať šalát kvalitnou sójovou omáčkou.
💛Pridávame celé zrná obilnín a strukovín na posilnenie imunity a sleziny v máji. Pridávame aj varenú alebo dusenú zeleninu. Snažíme sa harmonizovať trávenie a naštartovať zažívanie.

Kedy musíte podporiť slezinu?

  • keď chcete mať viac energie
  • keď chcete mať dobrú imunitu
  • keď chcete schudnúť
  • keď chcete zlepšiť metabolizmus
  • keď chcete mať dobré trávenie, zažívanie
  • keď chcete fungovať správne a mať dobré zdravie

Concepto De La Electricidad Stock de ilustración - Ilustración de ...

Myslime na to, že tento mesiac príde veľa Ohňa, aj veľa Zeme. Je jedno či to tak chceme alebo nie. Tieto energie prídu. A preto sa tak zariaďme a buďme pripravení. Nenechajte sa prechladnúť. Chráňte sa. Aj keď bude von horúce, nenechajte si vtiahnuť chlad do tela, lebo na jeseň budete mať silnú chrípku. Lebo po Lete sa bude sa toho bude telo chcieť zbaviť.

Myslite na to, že chodidlá, kríže, uši vždy v teple. Noste so sebou vždy sveter a peknú čelenku na uši. (Niečo si vymyslite, aby ste sa v tom cítili dobre a aby vám to pristalo). A tiež si chráňte krk, lebo Vietor prichádza do tela vždy cez krčnú chrbticu a má na starosti viac ako 100 ochorení. Môžete si pozrieť v galérii Maľovaný hodváb. Hodvábne šatky – vyberte si buď intuitívne, alebo maľujem aj podľa dátumu narodenia. Veľkú hodvábnu šatku viete použiť na všetky spôsoby a zmestí sa aj do malej kabelky. Má veľa výhod.

Strava. Z čoho variť pokrmy v máji.

Potraviny s tropizmom (so vzťahom) k orgánu Slezina (SP):

  • všetky požívatiny oranžové, žlté, zemitej, neutrálnej farby
  • ryža všetky druhy -striedať, slzovka, ovos, špalda, raž (žito), pohánka,  jačmeň, pšenica (pozor pšenica najviac ochladzuje slezinu!!!). Uprednostňuj celú obilninu pred múkou.
  • fazuľka adzuki, cícer, hrach,
  • kapusta, mrkva, brokolica, cesnak, petržlen, paštrnák, hlávkový šalát, kaleráb, zeler (buľvový aj stopkatý), kel, reďkovka, sladké zemiaky batáty, zemiaky,
  • hrozno, jablká
  • hovädzina, kačacina, králik, jahňacina, úhor,
  • lieskové orechy, gaštany, tekvicové semiačka, slnečnica, pečiarka, hliva,
  • šampiňóny,
  • badyán, bobkový list, klinčeky, anýz, majoránka,
  • nepasterizovaný med v malom množstve, včelia materská kašička (ako za špendlíkovú hlavičku denne)

*Momsemat: Byggrynsgrøt

Pozor na STRES! Lebo stiesňuje pečeňovú energiu. Keď máte veľa stresu, dbajte na dostatok potravín/požívatín ktoré uvoľňujú pečeň (LR). 

Lebo vo vzťahu kontrolných elementov Drevo ovláda Zem. A keď bude pečeň slabá, nebude môcť dobre ovládať slezinu. Zem sa vymkne telu z pod kontroly a začne sa zahlieňovať. Dvojitá slezina bude tvoriť veľa hlienu v organizme. Hlien sa rovná tuk, priberanie na váhe, vlhký kašeľ, nádcha, hlieny. Preto treba posilniť aj pečeň aby dobre zvládla tento mesiac svoju kontrolnú funkciu. Nikto nechce aby sa slezina dostala mimo kontroly, to by urobilo veľkú škodu v zdraví.

Potraviny s tropizmom (so vzťahom) k orgánu Pečeň (LR):

  • všetky požívatiny zelenej farby
  • kel, brokolica, karfiol, fenikel, reďkovka,
  • bazalka, bobkový list, rukola, rozmarín, kôpor, mäta, medovka, harmanček, majoránka, kurkuma, petržlen. vňať, pažítka, šafrán,
  • jablko, granátové jablko, melón, papája,
  • olivový olej, olej z nepraženého čierneho sezamu, olej z pestreca mariánskeho,
  • píniové jadierka, sezam, čierny sezam, tekvicové semienka, ostropestrec mariánsky,
  • malé množstvo medu s kúskom jablčného octu
  • ryžový, ďatlový sirup,
  • Zákaz všetky potraviny: fritované, vyprážané, margarín, palmový tuk, sečuánske korenie, čili, pesto, sušený zázvor, škorica v nadmiere, kardamón, fast food, ochucovadlá, farbivá…
  • 1-2 lyž. kyslej chuti denne (kyslá kapusta, jablčný ocot, ume ocot, kvašáky, kimči, fermentovaná zelenina alebo ovocie).
  • Skvelé sú fermentované limonády, huba kombucha – čajová huba, vodná huba.
  • uprednostňujte teplé šaláty s olivovým olejom

Cezar šalát s kuracím mäsom | Recepty- Mykitchendiary.sk

Esenciálne oleje na podporu sleziny

  • ZenGest – absolútny základ. Nutnosť mať v kabelke. Pomáha pri všetkých tráviacich ťažkostiach. Pri zápche (masírujte brucho v smere hodinových ručičiek), pri hnačke (masírujte brucho v protismere hodinových ručičiek), pri zvracaní, pri pálení záhy, pomáha pri zažívaní, pri intolerancii, pomáha ,,prežrieť“ aj psychické problémy a stres. Harmonizuje Slezinu, pomáha aby tráviace ústrojenstvo dobre fungovalo.
  • Fennel – fenikel, harmonizuje slezinu, pankreas, žalúdok. Pomáha regulovať hladinu krvného cukru, prispieva k dobrej glykémii, podporuje kojenie u matiek. Pozor nesie sa prekročiť doporučená denná dávka.
  • MetaPWR – zlepšuje metabolizmus, aktivuje lymfatický systém, pomáha k správnej funkcii buniek.

Prírodné 100% kvalitné Esenciálne oleje vám môžem objednať, a poradiť na mieru. Píšte mi správu.

doTERRA ZenGest - Magnolio.ch

LETO

Leto je 2 časť zo 4 častí roku.

Pin on Dherbs Articles

5.5. energeticky začalo Leto. Energetický cyklus  – energia OHEŇ. A bude trvať až do 7.8.

LETO je doménou srdca (HT), tenkého čreva (Si), perikardu (PC-obal srdca), trojitého ohrievača (TE-nehmotný orgán ktorý prepája všetky orgány).

Leto je energiou Ohňa.  Srdce je sídlom Ohňa v našom tele. Začína sezóna Ohňa.

Na harmonizáciu používame požívatiny červenej farby a horkej chuti.

Môžete vyskúšať aj Goji (kustovnica čínska):

Kustovnica sa síce dá zobkať ako hrozienka, ale môže to zaťažiť trávenie u ľudí s oslabenou Slezinou. Pokiaľ má niekto pomalšie trávenie, nafukuje sa mu brucho po jedle, je unavený (a únava sa po jedle ešte zvýši), prípadne sa mu robia nebolestivé modriny, je lepšie goji v surovom stave nekonzumovať.

Jagody goji – właściwości i ich działanie - Natura Plus Zdrowie

Ako užívať Goji?

  • AKO ODVAR: 1-2 lyžice uvaríme v pol litri vody zhruba 20-30 minút. Pijeme teplé, plody sa dajú zjesť.
  • SÚČASŤ POLIEVKY: a ​​jednu porciu prihodíme do polievky zhruba 1 lyžicu kustovnice. Varíme spolu so zeleninou, obilninou, mäsom, ovocím. Plody goji zjeme.
  • OBOHATENIE RANNEJ KAŠE: kustovnica sa dá pridať do rannej kaše (nevyžaduje tak dlhý var ako obilnina, stačí okolo 20 minút). Dá sa jesť na sladko aj na slano, pikantno či kyslo.
  • DO Koláča: všade namiesto hrozienok. Vyskúšajte si upiecť bábovku s goji 🙂

Kedy sa Goji vyhnúť?

  • Ak trpíte na Pomalšie trávenie, Hnačky, Náchylnosť na časté zahlienenie. Tam opatrne, len v menších dávkach a varené.
  • Pre nastávajúce mamičky neexistuje dostatok dôkazov o tom, že je goji úplne neškodná. Radšej by som sa teda jej častej konzumácii vyhla. Môžete občas v malej miere. Pri dojčení by problém byť nemal, vždy je ale lepšie konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Máj – lásky čas 🙂

Máj – lásky čas – cesketradice.cz

Energia radosti, hravosti, spoločenskosti. Podporuje umenie dávať. Zamerať sa na to čo chceme dať, nie brať.

Bude priať utužovaniu vzťahov. Užívajte si život. Doprajte si. Odmeňte sa v rovnováhe.

Libération du coeur/péricarde | Nathalie Ellul

 

Dôležité je v máji dávať, pomáhať. Ale vždy musíme pomáhať z plnosti. Sám človek musí byť naplnený aby mohol pomáhať iným. Lebo ak pomáhame z prázdnoty, je to ťažko, človek sa veľmi vyčerpá a ostatní to vidia a paradoxne si to nevážia lebo vidia tú prázdnotu, nevidia v tom hodnotu. Potom to je iba ,,medvedia služba.“ Preto ako sa hovorí – v lietadle dáš masku najprv sebe a potom pomáhaš ostatným. Platí to vo všetkom. Postarajte sa o seba, doprajte si a potom môžete dopriať iným. Pomáhať z plnosti.

Oceňte sa. Dajte si sami sebe pochvalu 🙂

Pochvala za výborný prospech | datakabinet.sk

Využime tento mesiac na prospešné veci. Mesiac sleziny praje vzdelávaniu. Učiaca pamäť je spojená so slezinou. Učte sa ako posilniť zdravie. Na konci článku nájdete link a eKnihu, a online kurzy o Výžive a Varení 5 elementov čo som vytvorila.

Urobte niečo pre seba. A urobte niečo pre iných 🙂

Krásne dni v zdravý, radosti a harmónii. A niečo pre to robte, lebo nikto iní to za Vás neurobí.

PS: Budem vyrábať nové Ďatlové DOBRôTKY a Mňamky – RAW koláčiky bez cukru na podporu sleziny (SP).  Môžete sa tešiť na nové príchute. Limitovaná edícia. Je to super tyčinka alebo guľôčka na desiatu do školy, do práce, na hory. Dodá energiu, podporí krvotvorbu, vyživí telo, zasýti a hlavne skvele chutí 🙂 🍀ZDRAVIE v GUĽKE🍀 Ak si prajete napíšte mi správu: info@lenkaslnieckova.sk

Majte sa pekne.

Lenka 🙂

 

A ak máte ešte čas kuknite doplňujúce veci a články ktoré sa oplatí prečítať:

Stiahnite si Orgánové hodiny Zdarma:

eBook Orgánové hodiny Zdarma – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

Pozrite si doplňujúci článok o slezine:

Slezina je najdôležitejším orgánom – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

 

Prečítajte si ako správne variť obilniny a strukoviny aby boli plnohodnotné bielkoviny:

Obilniny najdôležitejšie pre slezinu a mozog, ako ich správne variť – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

 

kniha: eKniha Umenie zdravia – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

 

Kurz 1: online kurz Výživa a Varenie v kruhu 5 elementov – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

Kurz 2: online kurz Bylinky a Varenie v kruhu 5 elementov – Lenka Slniečková (lenkaslnieckova.sk)

 

Autor: Lenka Slniečková

Prepájam zdravie a umenie pre vašu vitalitu, harmóniu a potešenie. Viac ako 20 rokov študujem zdravie.

Som expertka na varenie v kruhu 5 elementov Tradičnej Čínskej medicíny pre harmóniu tela i duše. Krok po krôčku vás navediem ako sa zbaviť zdravotných problémov a chorôb pomocou jednoduchého, chutného a výživného varenia.
Som lektorkou enkaustiky - maľba horúcim voskom, venujem sa psychológii farieb a vytváram pre vás krásne obrazy na mieru spríjemňujúce prostredie. Som vášnivá umelkyňa, pomôžem vám zhmotniť vaše túžby a sny.
Pomáham vám nájsť Slnko na vašej ceste k vedomému zdraviu a originálne vyladenému prostrediu.
Môj príbeh si prečítate tu >>